• China susține că balonul său, pe care forțele americane l-au identificat și apoi l-au doborât la începutul acestei luni, era un avion civil de cercetare.
  • Blinken a vorbit direct despre încălcarea inacceptabilă a suveranității SUA și a dreptului internațional”.
  • Cu toate acestea, nu s-a ajuns la niciun acord formal” cu privire la vreun fel de mecanism de intensificare a dialogului între cele două țări.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit sâmbătă cu cel mai înalt diplomat chinez, Wang Yi, în prima întâlnire între înalți oficiali americani și chinezi de când armata americană a doborât un presupus balon de supraveghere chinez la începutul acestei luni.

În cadrul unei întâlniri în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, Blinken a vorbit direct despre încălcarea inacceptabilă a suveranității SUA și a dreptului internațional” și a declarat că incidente precum cel cu balonul de supraveghere, care a planat deasupra spațiului aerian american timp de câteva zile înainte ca SUA să-l doboare în largul coastelor Carolinei de Sud, nu trebuie să se mai întâmple niciodată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Blinken, pe care un înalt oficial al Departamentului de Stat l-a caracterizat ca fiind foarte direct și sincer pe tot parcursul întâlnirii”, a început întâlnirea de o oră declarând cât de inacceptabil și iresponsabil” a fost faptul că China a zburat cu balonul în spațiul aerian al SUA. Ulterior, secretarul de stat și-a exprimat dezamăgirea că Beijingul nu s-a angajat într-un dialog între militari atunci când a avut loc incidentul cu balonul chinezesc, a declarat înaltul oficial pentru reporteri.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

El a declarat, a declarat sincer, dezamăgirea noastră că în această perioadă recentă că omologii noștri militari chinezi au refuzat să ridice telefonul. Credem că este nefericit. Și nu acesta este modul în care cele două părți ale noastre ar trebui să își desfășoare activitatea”, a declarat oficialul.

Cu toate acestea, nu s-a ajuns la niciun acord formal” cu privire la vreun fel de mecanism de intensificare a dialogului între cele două țări. Repercusiunile diplomatice ale balonului nu au întârziat să apară, Washingtonul acuzând China că supraveghează un amplu program internațional de supraveghere. Între timp, Beijingul a negat aceste afirmații și, la rândul său, a acuzat SUA, fără a furniza dovezi, că a survolat cu baloane spațiul său aerian fără permisiune.

China susține că balonul său, pe care forțele americane l-au identificat și apoi l-au doborât la începutul acestei luni, era un avion civil de cercetare care a ieșit accidental de pe traseu. Wang a confirmat ceea ce a numit o întâlnire informală” cu Blinken sâmbătă și a cerut SUA să repare daunele” aduse relațiilor dintre cele două țări, potrivit unui comunicat de presă difuzat de CGTN, care este un organ de presă de stat chinez. Anterior, Wang a criticat modul în care Statele Unite au gestionat incidentul, calificând răspunsul drept absurd și isteric” și 100% un abuz de utilizare a forței”.

Incidentul a avut un impact imediat asupra a ceea ce fusese văzut ca o oportunitate pentru SUA și China de a stabiliza relațiile. La începutul lunii februarie, Blinken a amânat o vizită preconizată la Beijing, după ce balonul – care plutea deasupra SUA la vedere – a dominat titlurile din mass-media și atenția publicului.