• Statele Unite lucrează cu parteneri pentru a oferi Ucrainei sisteme suplimentare de apărare aeriană, a spus Blinken.
  • Potrivit acestuia, un ajutor suplimentar al SUA pentru Kiev va ajunge pe câmpul de luptă în zilele următoare.
  • SUA apropie Ucraina de NATO și o vor aduce apoi în alianță – Blinken.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat marți că ajutorul militar american în drum spre Ucraina va face o „diferență reală” pe câmpul de luptă, în cadrul unei vizite neanunțate a diplomatului de rang înalt la Kiev, scrie AP News.

În ultimele zile, în atacuri tot mai intense de-a lungul frontierei de nord-est, trupele Moscovei au capturat în jur de 100 până la 125 de kilometri pătrați în regiunea Harkov, care include cel puțin șapte sate, potrivit analiștilor de monitorizare din surse deschise. Deși majoritatea acestor sate erau deja depopulate, mii de civili din zonă au fugit din cauza luptelor.

Forțele Kremlinului au făcut, de asemenea, un efort în est, încercând să pătrundă mai adânc în regiunea Donețk, ocupată parțial. Principalul focar al atacurilor rusești a fost Pokrovsk, chiar în interiorul graniței ucrainene din Donețk, unde forțele Kremlinului au lansat 24 de atacuri, a declarat statul major ucrainean într-un raport.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Analiștii au calificat acest moment drept unul dintre cele mai periculoase pentru Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022 – iar președintele Volodymyr Zelenski a cerut marți mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a proteja civilii aflați sub tirul rusesc în nord-est.

„Știm că este o perioadă dificilă”, a declarat Blinken în capitala ucraineană, unde s-a întâlnit cu Zelenski. Dar el a adăugat că ajutorul militar american „va face o diferență reală împotriva agresiunii rusești continue pe câmpul de luptă”.

Vizita are loc la mai puțin de o lună după ce Congresul a aprobat un pachet de asistență externă mult întârziat, care pune deoparte un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, din care o mare parte va fi destinată refacerii sistemelor de artilerie și de apărare antiaeriană grav epuizate.

O parte din această sumă „este acum pe drum”, a declarat Blinken, iar o parte a ajuns deja în Ucraina.

Ofensiva reînnoită a Moscovei în regiunea nord-estică Harkov este cea mai semnificativă incursiune la graniță de la începutul războiului – și vine după luni în care linia frontului de aproximativ 1.000 de kilometri (620 de mile) abia dacă s-a mișcat.

Peste 7.500 de civili au fost evacuați din zonă, potrivit autorităților. În același timp, forțele Kremlinului își extind înaintarea către regiunile de frontieră nordice Sumy și Chernihiv, spun oficialii ucraineni, iar soldații Kievului, depășiți numeric și ca armament, se luptă să le țină în loc.

Zelenski i-a mulțumit lui Blinken pentru ajutorul american – dar a adăugat că este nevoie de mai mult, inclusiv de două sisteme de apărare aeriană Patriot, necesare urgent pentru a proteja Harkovul.

„Oamenii sunt atacați: civili, războinici, toată lumea. Sunt sub rachetele rusești”, a spus el.

Artilerie, interceptoare de apărare aeriană și rachete balistice cu rază lungă de acțiune au fost deja livrate, unele dintre ele deja pe linia frontului, a declarat un oficial american de rang înalt care călătorește cu Secretarul de stat într-un tren de noapte din Polonia și care a vorbit cu reporterii sub rezerva anonimatului înainte de întâlnirile lui Blinken.

Înaintea călătoriei, oficialii americani au precizat că, de când Președintele Joe Biden a semnat pachetul de ajutor la sfârșitul lunii trecute, administrația a anunțat deja 1,4 miliarde de dolari în asistență militară pe termen scurt și 6 miliarde de dolari în sprijin pe termen mai lung.

Blinken, aflat la a patra sa călătorie la Kiev de când trupele rusești au trecut granița, i-a spus Premierului ucrainean Denys Shmyhal că SUA intenționează să sprijine Kievul dincolo de sfârșitul războiului.

„Statele Unite sunt determinate, hotărâte să ajute Ucraina să reușească, să reușească atât victoria pe câmpul de luptă, dar și să reușească, cum am spune noi, să câștige pacea și să construiască cea mai puternică Ucraina posibilă”, a declarat Blinken.

Blinken a mers împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba la un prânz la o pizzerie din Kiev fondată de veterani ucraineni. La ultima vizită a lui Blinken, cei doi au mâncat la un restaurant McDonald’s recent redeschis.

Secretarul de stat urma să țină un discurs în cursul zilei de marți, în care va lăuda „succesele strategice” ale Ucrainei în acest război. Acesta este menit să completeze un discurs ținut de Blinken anul trecut la Helsinki, în Finlanda, ironizându-l pe Putin pentru eșecurile strategice ale Moscovei în lansarea războiului.

Între timp, Președintele rus Vladimir Putin intenționează să efectueze o vizită de stat de două zile în China în această săptămână, a declarat Ministerul chinez de Externe. Beijingul a sprijinit politic Moscova în război și a trimis mașini-unelte, electronice și alte articole considerate a contribui la efortul de război al Rusiei, fără a exporta efectiv armament.

„O Ucraină puternică, de succes, înfloritoare și liberă este cea mai bună replică posibilă pentru Putin și cel mai bun garant posibil pentru viitorul vostru”, i-a spus Blinken lui Zelenski la Kiev.

Înaltul oficial american a declarat că, în ciuda unor eșecuri recente, Ucraina ar putea încă să revendice victorii semnificative. Printre acestea se numără recuperarea a aproximativ 50% din teritoriul luat de forțele rusești în primele luni ale războiului, creșterea poziției sale economice și îmbunătățirea legăturilor de transport și comerciale, nu în ultimul rând prin succesele militare din Marea Neagră.

„Vizita secretarului de stat american Anthony Blinken. Au fost discutate în detaliu situația de pe câmpul de luptă, sprijinul pentru soldații noștri și continuarea cooperării în apărare. În special, au vorbit despre sistemele Patriot pentru Ucraina, pentru protecția orașelor și comunităților noastre, precum Harkov și Oblast Harkiv. Doi „patrioți” pentru regiunea Harkov ar putea ajuta în mod semnificativ la protejarea vieților de teroarea rusă.

Au fost discutate și pregătirile pentru Summit-ul Global pentru Pace. Este important pentru noi ca Statele Unite, președintele Biden să participe și rolul Americii în menținerea unei ordini mondiale bazate pe reguli să nu slăbească.

Mulțumim poporului american, Congresului SUA, Camerei Reprezentanților, Președintelui Biden și echipei sale pentru sprijinirea luptei noastre pentru libertate și independență. Apreciem decizia de a continua sprijinul SUA pentru Ucraina și astăzi am vorbit despre cum să implementăm pachetele de ajutor anunțate cât mai repede posibil, astfel încât armele să funcționeze în mâinile soldaților noștri cât mai curând posibil.”, a fost mesajul Ucrainei.

Citește și