• Oficialul american nu a precizat ce formă va lua asistența sau cât de mult va valora aceasta.
  • Oficialul american, care a informat reporterii sub rezerva anonimatului, a declarat că Washingtonul a lucrat cu furnizorii de utilități și hardware din SUA.
  • Moscova încearcă să refuze alimentarea cu energie electrică a populației civile ucrainene vizând substații, a spus oficialul.

Secretarul de stat american Antony Blinken va anunța marți o nouă asistență pentru a ajuta la restabilirea capacității de transmisie a energiei electrice a Ucrainei în fața atacurilor rusești care vizează rețeaua energetică a țării, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat.

Blinken a sosit în România luni seara, înaintea unor întâlniri cu aliații din NATO și cu miniștrii de externe din Grupul celor șapte economii avansate. Ministrul ucrainean de externe le-a spus unor diplomați NATO aflați în vizită la Kiev mai devreme în cursul zilei că transformatoarele sunt cel mai mare element al infrastructurii energetice a țării care trebuie să fie restaurat.

Oficialul american, care a informat reporterii sub rezerva anonimatului, a declarat că Washingtonul a lucrat cu furnizorii de utilități și hardware din SUA și cu națiunile europene pentru a localiza echipamente care pot ajuta la restaurarea stațiilor de transmisie de înaltă tensiune avariate de loviturile rachetelor rusești.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Blinken va folosi o întâlnire de marți a unui nou grup de coordonare în domeniul energiei, care include G7 și alte națiuni, pentru „a prezenta o parte din ceea ce Statele Unite au reușit să mobilizeze și planurile noastre de a trimite aceste echipamente în Ucraina cât mai repede posibil în următoarele câteva săptămâni”, a declarat oficialul.

Oficialul nu a precizat ce formă va lua asistența sau cât de mult va valora aceasta. De asemenea, Washingtonul a încurajat și alte țări să facă același lucru pentru ca Kievul să poată evita pene de curent care lasă milioane de oameni în întuneric și fără încălzire în mijlocul unor temperaturi sub zero grade, a mai spus oficialul.

Moscova încearcă să refuze alimentarea cu energie electrică a populației civile ucrainene vizând substații, a spus oficialul, adăugând că acestea costă milioane de dolari, dar sunt vulnerabile la dronele furnizate de Iran și folosite de Rusia în Ucraina.