• Analiștii anticipează o reuniune ministerială controversată a G20, în care Washingtonul și aliații săi vor acuza Moscova pentru penuria mondială de alimente.
  • Blinken va merge miercuri spre Asia pentru o reuniune a miniștrilor de externe din Grupul celor 20.
  • Antony Blinken va aduce în discuție securitatea energetică.

Secretarul de stat american Antony Blinken va face apel la națiunile G20 în această săptămână pentru a exercita presiuni asupra Rusiei pentru a sprijini eforturile ONU de redeschidere a căilor maritime blocate de conflictul din Ucraina și va repeta avertismentele adresate Chinei de a nu sprijini efortul de război al Moscovei.

Blinken se îndreaptă miercuri spre Asia pentru o reuniune a miniștrilor de externe din Grupul celor 20, care va avea loc vineri în Bali. Călătoria sa va include prima sa întâlnire cu omologul chinez Wang Yi din octombrie, dar nu se așteaptă nicio întâlnire cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Analiștii anticipează o reuniune ministerială controversată a G20, în care Washingtonul și aliații săi vor acuza Moscova pentru penuria mondială de alimente de la invazia din 24 februarie a Ucrainei, un important exportator de cereale, în timp ce Rusia, de asemenea un exportator important, dă vina pe sancțiunile conduse de SUA.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ramin Toloui, adjunctul secretarului de stat pentru afaceri economice și comerciale, a declarat reporterilor că Blinken va aduce în discuție securitatea energetică și o inițiativă a ONU pentru a încerca să readucă produsele alimentare și îngrășămintele ucrainene și rusești pe piețele globale.

Țările G20 ar trebui să tragă Rusia la răspundere și să insiste ca aceasta să sprijine eforturile în curs ale ONU de redeschidere a culoarelor maritime pentru livrarea de cereale, a spus el. Indiferent dacă acest lucru se va întâmpla la nivelul G20 sau la nivelul fiecărei țări G20 în parte, acesta este un punct important pe care secretarul Blinken îl va sublinia, a spus el.