• Antony Blinken vizitează Israel pentru a discuta despre un armistițiu în Gaza.
  • El va aborda securitatea și reconstrucția în întâlnirile cu liderii regionali.
  • Progresele în negocieri sunt puțin probabile înainte de alegerile din SUA

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a sosit în Israel pe 22 octombrie, aceasta fiind prima oprire dintr-un turneu mai amplu în Orientul Mijlociu, destinat reluării discuțiilor despre un armistițiu în Gaza și viitorul enclavei, în urma morții liderului Hamas, Yahya Sinwar. Totuși, orice avans înaintea alegerilor din SUA pare dificil de realizat, scrie The Straits Times.

Aceasta este a unsprezecea vizită a lui Blinken în regiune, după atacurile Hamas asupra sudului Israelului pe 7 octombrie, care au declanșat războiul din Gaza. Vizita survine pe fondul intensificării campaniei militare israeliene în Gaza și în Liban, împotriva miliției Hezbollah, aliată cu Iranul.

Turneul, care va dura o săptămână și va include o oprire în Iordania și Doha, se desfășoară într-un context în care regiunea se pregătește pentru reacția Israelului la atacul cu rachete balistice al Iranului din 1 octombrie. Această reacție ar putea afecta piețele de petrol și riscă să genereze un război pe scară largă între dușmanii istorici.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Pe tema Gaza, Blinken va discuta despre modalitățile de încheiere a conflictului, planurile pentru enclave după încetarea luptelor și îmbunătățirea asistenței umanitare, conform unui oficial de rang înalt din Departamentul de Stat, care a solicitat anonimatul.

Săptămâna trecută, Blinken și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au cerut oficialilor israelieni măsuri concrete pentru a aborda situația tot mai gravă din Gaza, avertizând asupra unor posibile restricții privind ajutoarele militare din partea SUA.

Oficialul a menționat că Blinken va aborda în întâlnirile cu Israelul și țările arabe probleme legate de „ziua de după”, în special securitatea, guvernarea și reconstrucția, având în vedere că planurile detaliate pentru aceste aspecte sunt considerate esențiale pentru o soluție durabilă a conflictului.

Blinken va discuta, de asemenea, cu Israelul și alte țări despre cum să se ajungă la o soluție diplomatică a conflictului cu Hezbollah și va continua discuțiile cu israelienii privind reacția lor anticipată la atacul cu rachete al Iranului.

Experții afirmă că Hamas și Israel rămân în contradicție profundă și nu sunt probabil să facă concesii semnificative înainte de alegerile prezidențiale din SUA de pe 5 noiembrie, care ar putea schimba politica americană.

„Este foarte greu de imaginat” că Blinken va reuși să obțină progrese în această săptămână, a spus Aaron David Miller, expert la Carnegie Endowment for International Peace, având în vedere că nici Hamas, nici Netanyahu nu par dornici să încheie războiul.

Administrația Biden a considerat că uciderea lui Sinwar de către armata israeliană ar putea reprezenta o oportunitate de a încheia războiul din Gaza, însă premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că luptele vor continua.

Israelul își intensifică operațiunile militare pentru a îndepărta Hezbollah de granița sa de nord și avansează în tabăra de refugiați Jabalia din Gaza, ceea ce provoacă temeri în rândul palestinienilor și agențiilor ONU că ar putea fi o încercare de a separa nordul Gazei de restul enclavei.

Analistii sugerează că Netanyahu ar putea prefera să aștepte sfârșitul mandatului președintelui Biden, care se încheie în ianuarie 2025, și să își încerce norocul cu următorul președinte, fie că va fi Kamala Harris, candidatul democrat, sau Donald Trump, rivalul republican. Netanyahu a discutat despre conflict cu Trump la telefon pe 19 octombrie.

O propunere de încetare a focului în Gaza, la care SUA și mediatorii Egipt și Qatar au lucrat luni de zile, nu mai este fezabilă, a afirmat Miller, subliniind că lipsa unei structuri de comandă în cadrul Hamas complică procesul de negociere.

„Cea mai realistă propunere ar fi ca Blinken să spună ‘facem un schimb total’. Primiți toți ostaticii înapoi și israelienii declară un armistițiu,” a spus Miller, avertizând că și această formulare ar ridica multe întrebări de clarificat.

Într-o declarație adresată presei pe 21 octombrie, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a subliniat că oficialii americani consideră că „există o oportunitate de a avansa” în direcția unui armistițiu.

„Nu voi specula asupra vreunui rezultat imediat sau a unui produs final (din această vizită), dar considerăm că este important să ne angajăm nu doar cu israelienii, ci și cu ceilalți parteneri din regiune,” a spus el.

Citește și