• Zbigniew Krysiak consideră că situația politică din Germania este din ce în ce mai instabilă.
  • Profesorul Krysiak spune că Comisia Europeană se comportă ideologic în ceea ce privește fondurile pentru Polonia.
  • Krysiak nu crede că alocarea fondului de redresare al UE este o problemă pentru economia poloneză.

Germanii votează pentru un Crăciun mai devreme, așa descrie profesorul Zbigniew Krysiak, de la Școala de Economie din Varșovia și șeful Institutului de Gândire Schumann, acțiunile din Germania privind blocarea fondurilor din Programul Operațional Polonez al fondului de redresare al UE.

El consideră că este în interesul economic al Germaniei ca firmele lor să poată beneficia de investiții în Polonia și că, având în vedere problemele sale, Germania ar trebui să dorească să pună economia mai presus de ideologie.

Profesorul Krysiak spune că Comisia Europeană se comportă ideologic în ceea ce privește fondurile pentru Polonia. Aceasta insistă ca Polonia să respecte toate restricțiile UE, dar ignoră faptul că țări precum Germania, Franța, Spania, Italia și Austria au depășit de mult timp pragul de 60% din PIB pentru datoria publică, fără să se ia nicio măsură împotriva lor.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Profesorul consideră că Germania și Comisia șantajează Polonia pentru a obține o schimbare de guvern. Acesta este un risc mare pentru Comisie, în cazul în care această cale politică de acțiune eșuează. Este, de asemenea, un risc pentru Germania, deoarece reduce potențialul companiilor germane de a profita de o parte din aceste fonduri pentru Polonia.

Comerțul cu Germania reprezintă un sfert din PIB-ul polonez, ceea ce înseamnă că întreprinderile germane sunt puternic investite în Polonia și în dezvoltarea sa economică. Oprirea fondurilor pentru Polonia nu este în interesul întreprinderilor germane și se așteaptă ca sectorul de afaceri din Germania să înceapă să facă lobby împotriva liniei Comisiei Europene privind Polonia.

Profesorul Krysiak consideră că actualul guvern german este angajat în crearea unui superstat european. De asemenea, el consideră că politica sa de stabilire a unei taxe fixe pe emisii, care nu este legată de valoarea de piață, este inflaționistă și amintește de planificarea centrală comunistă.

Universitarul polonez consideră că situația politică din Germania este din ce în ce mai instabilă. Un simptom al acestei situații este reprezentat de acuzațiile aduse cancelarului german Olaf Scholz. Astfel de acuzații sunt neobișnuite în politica germană și indică slăbiciunea acestuia.

Krysiak nu crede că alocarea fondului de redresare al UE este o problemă pentru economia poloneză. El atrage atenția asupra faptului că fondurile UE reprezintă, de la an la an, o parte tot mai mică din PIB-ul polonez, precum și asupra faptului că o parte semnificativă a fondului de redresare provine din împrumuturi și nu din granturi. De fapt, cheltuielile sociale ale Poloniei, pe care le finanțează din propriul buget, sunt considerabil mai mari decât orice fonduri provenite din fondul de redresare al UE.

În ultimii ani, Polonia și-a mărit radical randamentul fiscal, a eliminat lacunele fiscale și și-a menținut nivelul de îndatorare la un nivel mai scăzut decât majoritatea statelor din UE. Spre deosebire de guvernul precedent, acesta nu a fost nevoit să recurgă la jefuirea fondurilor de pensii pentru a ține sub control datoria publică. În prezent, Polonia a reușit să treacă de la necesitatea de a se împrumuta în euro la posibilitatea de a se împrumuta de la proprii cetățeni, ceea ce este mai puțin riscant și mai productiv pentru economia țării.