- El a spus că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen.
- Conform lui Aurescu, nu există nicio schimbare de poziţie din partea guvernului suedez actual.
- Oficialii europeni mai arată că Bulgaria a pus în aplicare un management puternic al frontierei, cu supraveghere eficientă a frontierelor și controale sistematice la frontieră.
Comisia Europeană a anunțat miercuri că solicită oficial Consiliului European „să ia fără întârziere” deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să facă parte din spațiul Schengen.
„De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina. În timp ce cele trei țări sunt deja obligate parțial să respecte regulile Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate și, prin urmare, nu se bucură de toate beneficiile pe care le presupune a fi parte a spațiului Schengen fără controale la frontierele interne. A deveni parte integrală a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condițiile.” – se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Nu există nicio schimbare de poziţie din partea guvernului suedez actual în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, a declarat miercuri ministrul român de Externe Bogdan Aurescu.
„După cum ştiţi este vorba de un partid de opoziţie din Suedia, Partidul Social Democrat, care a manifestat anumite rezerve. Noi am fost în contact şi suntem în contact cu Guvernul suedez, am discutat inlusiv duminică şi luni în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe de mai multe ori cu omologul meu suedez care m-a asigurat că Guvernul seuedez susţine pe deplin aderarea României la spaţiul Schengen”, a declarat Bogdan Aurescu.
Conform acestuia, nu există nicio schimbare de poziţie din partea guvernului suedez actual, aşa cum nici guvernul anterior suedez, care era condus de Partidul Social Democrat, nu a spus niciodată că are o opoziţie faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.
Întrebat despre poziţia Olandei, ministrul Bogdan Aurescu a spus: „Continuăm de asemenea demersurile noastre şi pe lângă partea olandeză, de îndată ce vom avea noutăţi, cu siguranţă le vom prezenta”.
El a spus că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen.