- Acest lucru „demonstrează, o dată în plus, faptul că societatea română are maturitatea, forţa şi determinarea necesare pentru a depăşi chiar şi cele mai dificile crize
- Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus, de Ziua Naţională a României, că transmite urări de sănătate şi prosperitate tuturor românilor, dar a vorbit şi de momentul actual, cel în care avem un război la graniţă.
- Ministrul de Externe a precizat că „toate eforturile noastre pentru ajutorarea Ucrainei au fost posibile datorită solidarităţii tuturor românilor”.
Toate eforturile pentru ajutorarea Ucrainei au fost posibile datorită solidarităţii tuturor românilor, ceea ce demonstrează faptul că societatea română are maturitatea, forţa şi determinarea necesare pentru a depăşi chiar şi cele mai dificile crize, spune ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
Advertisment
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus, de Ziua Naţională a României, că transmite urări de sănătate şi prosperitate tuturor românilor, dar a vorbit şi de momentul actual, cel în care avem un război la graniţă.
„Ziua Naţională este un reper fundamental pentru noi toţi, fie că ne aflăm în ţară sau în afara graniţelor, un moment de rememorare a Actului istoric de la 1 Decembrie 1918. Indiferent de greutatea vremurilor pe care le trăim, această zi este un prilej pentru reafirmarea conştiinţei şi unităţii naţionale, a viziunii şi a obiectivelor fundamentale, inclusiv de politică externă, ale naţiunii române. Într-un context internaţional dificil, marcat de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, declanşată la 24 februarie 2022, România a răspuns ferm şi multidimensional în sprijinul vecinului său, Ucraina, şi al cetăţenilor ucraineni, în acord cu valorile democratice pe care le susţinem, cu normele dreptului internaţional şi ale ordinii internaţionale bazate pe reguli pe care le promovăm activ. Acţiunea României în acest context nu a fost trecută cu vederea la nivelul comunităţii internaţionale, ci, dimpotrivă, ne-a conturat şi mai puternic profilul unui stat activ, responsabil şi solidar”, a spus Bogdan Aurescu.
Recomandări
Ministrul de Externe a precizat că „toate eforturile noastre pentru ajutorarea Ucrainei au fost posibile datorită solidarităţii tuturor românilor”.
Acest lucru „demonstrează, o dată în plus, faptul că societatea română are maturitatea, forţa şi determinarea necesare pentru a depăşi chiar şi cele mai dificile crize. În plus, spre deosebire de momente precedente în istoria noastră, România de astăzi nu se confruntă singură cu aceste greutăţi”.
„România este parte din cea mai puternică alianţă de securitate colectivă – NATO, şi parte a Uniunii Europene, un spaţiu de valori democratice şi drepturi fundamentale, de prosperitate şi cultură împărtăşite. Dovadă a încrederii de care se bucură ţara noastră în acest context şi a importanţei sale la nivel regional sunt, printre altele, organizarea cu succes la Bucureşti, în premieră, a Reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, la 29-30 noiembrie 2022, precum şi găzduirea Reuniunii Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting – MLM), eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinţei de Securitate de la München (Munich Security Conference – MSC). 2022 este, totodată, anul în care am marcat 160 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe al României – 160 de ani de diplomaţie română modernă. Păstrând ca reper activitatea diplomaţilor care au contribuit la întemeierea României unite, democratice şi moderne, acţiunea şi conduita diplomatică sunt în continuare dedicate aceluiaşi scop fundamental de protejare şi promovare a valorilor, intereselor şi obiectivelor ţării noastre şi ale bunăstării şi securităţii cetăţenilor noştri. Apărarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor români de peste graniţe, inclusiv a celor legate de identitate, limbă, conştiinţă face parte din mandatul diplomaţiei române. În acest sens, consolidarea dialogului şi a legăturilor cu membrii comunităţilor româneşti constituie o linie de acţiune prioritară a diplomaţiei române, inclusiv prin oferirea unor servicii consulare eficiente şi prin susţinerea promovării valorilor identităţii noastre culturale şi spirituale”, a mai spus ministrul.
Şeful diplomaţiei române a mai spus că Ziua Naţională este momentul în care avem datoria să onorăm memoria tuturor celor care au contribuit la devenirea României de astăzi, amintindu-ne cu respect de voinţa şi priceperea celor care au făcut posibilă atingerea idealului naţional, repere care trebuie să ne călăuzească şi în atingerea obiectivelor actuale, cu speranţă şi încredere în viitorul pe care îl construim împreună.
Partenerii noștri