• Zelenski: Aproape 60.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului.
  • Blinken reiterează că SUA nu vor recunoaște niciodată teritoriile ucrainene anexate de Rusia.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.

UPDATE ORA 24.00

Consilier al lui Zelenski: Obstacolele în calea aderării la NATO vor dispărea „de îndată ce Rusia va pierde”

Un oficial ucrainean de rang înalt a afirmat vineri că orice obstacol în calea aderării Ucrainei la NATO va dispărea „de îndată ce Rusia va pierde” – aceasta fiind o recunoaștere tacită a faptului că este puțin probabil ca membrii alianței militare să fie de acord cu primitea Kievului cât timp acesta se află în război cu Rusia, scrie CNN.

„De îndată ce Rusia va pierde, nu va mai exista după aceea niciun obstacol pentru ca Ucraina să nu poată adera la NATO”, a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre cei mai importanți consilieri ai președintelui Volodimir Zelenski, la televiziunea ucraineană.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

„Acele țări care sunt în prezent în dubiu, după victoria noastră, vor fi primele care vor vota” pentru aderarea Ucrainei, a precizat Podoliak.

Zelenski a anunțat vineri că Ucraina a depus o cerere „în cadrul unei proceduri accelerate” pentru a deveni parte a Alianței Nord-Atlantice, recunoscând în același timp că primirea țării sale va necesita consensul tuturor statelor membre.

UPDATE ORA 23.00

ongresul aprobă un ajutor de 12,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Congresul a aprobat vineri un ajutor în valoare de 12,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, ca parte a unui proiect de lege privind cheltuielile provizorii care încearcă să prevină o închidere haotică a guvernului înainte de termenul limită de la miezul nopții, potrivit AFP.

UPDATE ORA 22.00

Macron condamnă anexarea „ilegală” de către Rusia a regiunilor ucrainene Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat demersul „ilegal” al Rusiei de a anexa cele patru regiuni ucrainene, calificând acest act drept o „încălcare gravă a dreptului internațional și a suveranității ucrainene”, într-un mesaj pe Twitter publicat vineri, potrivit CNN.

„Franța se opune acestui lucru și va continua să fie alături de Ucraina pentru a face față agresiunii rusești și pentru a permite Ucrainei să își recupereze suveranitatea deplină asupra întregului său teritoriu”, a scris el.

Anunțul de anexare făcut de președintele rus Vladimir Putin a stârnit recții dure din partea mai multor lideri occidentali, iar SUA au anunțat anterior în cursul zilei de vineri noi sancțiuni împotriva Moscovei în coordonare cu aliații lor din G7.


Biden îi spune lui Putin că SUA sunt pregătite să apere „fiecare centimetru din teritoriul NATO”

Președintele american Joe Biden a reiterat vineri că SUA nu recunosc anexarea de către Rusia a celor patru teritorii ucrainene, adresându-se direct președintelui rus Vladimir Putin și transmițându-i acestuia că SUA vor „apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”, scrie Daily Mail.

„America și aliații săi nu se vor lăsa – permiteți-mi să subliniez – nu se vor lăsa intimidați, nu se vor lăsa intimidați de Putin și de cuvintele și amenințările sale nesăbuite”, a declarat Biden, la Casa Albă.

„Statele Unite nu vor recunoaște niciodată acest lucru. Și, sincer să fiu, nici lumea nu îl va recunoaște. El nu poate să confiște teritoriul vecinului său și să scape pur și simplu nepedepsit”, a precizat liderul american.

SUA vor continua să furnizeze echipamente militare pentru apărarea Ucrainei, la care se adaugă alte 13 miliarde de dolari din partea Congresului, a mai spus Biden.

„America este pe deplin pregătită, împreună cu aliații noștri din NATO, să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO – fiecare centimetru – așa că, domnule Putin, nu înțelegeți greșit ceea ce spun. Fiecare centimetru” , a transmis liderul de la Casa Albă.

UPDATE ORA 21.00

Bilanțul victimelor în urma atacului cu rachete rusești asupra civililor din Zaporojie

Oficialii ucraineni anunță că cel puțin 30 de persoane au fost ucise, iar alte 88 au fost rănite în atacul forțelor ruse asupra unui convoi civil care părăsea orașul Zaporojie, informează CNN.

„Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra unui convoi umanitar civil la ieșirea din Zaporojie”, a afirmat Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale din Zaporojie, pe canalul său de Telegram. „Oamenii stăteau la coadă pentru a pleca pe teritoriul ocupat temporar, pentru a-și lua rudele sau pentru a livra ajutoare”, a precizat acesta.

Imaginile și înregistrările video de la fața locului arată vehicule distruse și câteva cadavre pe șosea.

Printre morți se numără o fată de 11 ani și un băiat de 14 ani, potrivit lui Ihor Klymenko, șeful Poliției Naționale din Ucraina.

Ivan Fedorov, primarul orașului ocupat Melitopol, a scris pe Telegram: „Oamenii părăsesc Zaporojie în fiecare zi pentru a-și susține rudele, pentru a livra medicamente vitale populației civile, iar apoi se întorc. Este imposibil deocamdată să facem un bilanț exact al persoanelor ucise și rănite”.


NATO: Acțiunile recente ale Rusiei reprezintă „cea mai gravă escaladare” de la începutul războiului

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că acțiunile recente ale Rusiei marchează cea mai gravă escaladare a conflictului de când Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina, relatează The Guardian.

,,Putin a mobilizat sute de mii de soldați în plus, s-a angajat în acțiuni iresponsabile de sabotaj nuclear și acum a anexat ilegal mai mult teritoriu ucrainean. Împreună, aceastea reprezintă cea mai gravă escaladare de la începutul războiului” , a afirmat șeful NATO, în cadrul unei conferințe de presă.

Statele membre NATO își reafirmp „sprijinul neclintit” pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, a precizat el.

Alianța Nord-Atlantică nu va fi descurajată de Putin să sprijine Ucraina în efortul acesteia de a se apăra împotriva Rusiei, a adăugat Stoltenberg.

UPDATE ORA 20.00

Kremlinul anunță că Putin nu intenționează “pentru moment” să viziteze regiunile ucrainene anexate Preşedintele Vladimir Putin nu intenționează, pentru moment, să viziteze cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat, informează AFP, citând un anunț făcut de Kremlin.

,,Pentru moment, nu, pentru că (…) este multă treabă de făcut în viitor, însă acest lucru se va întâmpla peste ceva timp”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de reporteri despre posibilitatea unei asemenea vizite, potrivit agențiilor ruse de presă.

UPDATE ORA 19.00

SUA impun Rusiei noi sancțiuni pentru anexarea regiunilor ucrainene

Statele Unite au impus vineri o nouă rundă de sancțiuni împotriva a sute de persoane și companii care au legătură cu Rusia, după ce Vladimir Putin a semnat tratatele de anexare a teritoriilor ocupate din Ucraina, scrie The Guardian.

Peste 1.000 de persoane și firme care au legătură cu invazia Moscovei în Ucraina sunt incluse în noul pachet de sancțiuni, fiind vizați inclusiv guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei și familiile membrilor Consiliului Național de Securitate.

Sute de membri ai legislativului rus, lideri ai infrastructurii financiare și militare a țării și furnizori au fost incluși de către Departamentul Trezoreriei SUA pe lista sancțiunilor.

,,Nu vom sta cu mâinile în sân în timp ce Putin încearcă în mod fraudulos să anexeze părți din Ucraina. Departamentul Trezoreriei și guvernul SUA iau astăzi măsuri radicale pentru a slăbi și mai mult complexul militar industrial al Rusiei, deja degradat, și pentru a-i submina capacitatea de a purta războiul său ilegal”, a transmis Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

UPDATE ORA 18.00

Liz Truss: Regatul Unit ,,nu va accepta niciodată” anexarea regiunilor ucrainene

Regatul Unit ,,nu va accepta niciodată” anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Luhansk, oficializată vineri de preşedintele rus Vladimir Putin, a avertizat premierul britanic Liz Truss, care-l acuză pe liderul de la Kremlin că foloseşte ”forţa brută” cu scopul de a ”modifica frontiere internaţionale”, relatează AFP.

Regatul Unit nu va ignora niciodată voinţa suverană a acestor popoare şi nu vom accepta niciodată regiunile Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie ca altceva decât teritoriu ucrainean”, a transmis, într-un comunicat de presă, Liz Truss.

,,Nu-l putem lăsa pe Putin să modifice frontierele internaţionale prin forţă brută. Vom face în aşa fel încât să piardă acest război ilegal”, a adăugat premierul britanic.


3 morți și 5 răniți, în urma atacului cu rachete asupra orașului Dnipro Guvernatorul regiunii

Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a anunțat că o a treia persoană a fost găsită moartă sub dărâmături, în urma atacului cu rachete rusești de croazieră Iskander asupra unei companiei de transport din orașul Dnipro, efectuat în dimineața zilei de vineri. Atacul a provocat și rănirea altor cinci persoane, scrie The Kyiv Independent.

Atacul a provocat și rănirea altor cinci persoane, scrie The Kyiv Independent. „Cincizeci şi două de autobuze au fost arse, iar alte 98 au fost avariate.

Mai multe clădiri înalte, o sală de sport, un magazin şi clădiri administrative au fost avariate”, anunțase anterior Reznichenko.

UPDATE ORA 17.00

MAE: România condamnă anexarea de către Rusia a celor 4 regiuni ucrainene

Ministerul de Externe a transmis vineri, 30 septembrie, că „România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor «acorduri de intrare în componența Federației Ruse» a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse”.

Instituția condusă de Bogdan Aurescu a precizat că aceste acorduri „ilegale și ilegitime” sunt încercări ale lui Vladimir Putin „de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat” și, totodată, „o escaladare iresponsabilă a actualei situații”.

UPDATE ORA 16.00

Finlanda și-a închis granița pentru turiștii ruși

Finlanda și-a închis granița pentru turiștii ruși Guvernul finlandez a făcut vineri acest anunț, tăind astfel ultima rută ușor accesibilă către Europa pentru rușii cu vize turistice Schengen, scrie The Kyiv Independent citând The Associated Press.

„Intrarea în Finlanda a cetățenilor ruși în scop turistic pune în pericol relațiile internaționale ale Finlandei”, a declarat ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, în cadrul unei conferințe de presă. Finlanda a invocat, de asemenea, războiul pe scară largă al Rusiei, „referendumurile de fațadă” din Ucraina și sabotarea conductelor Nord Stream ca motive pentru decizia sa.

La începutul acestei luni, Lituania, Estonia, Letonia și Polonia au impus restricții de intrare pentru cetățenii ruși.

UPDATE ORA 15.00

Vladimir Putin susține un discurs privind anexarea teritoriilor ucrainene: „Rusia nu va trăda niciodată locuitorii din regiunile DNR, LNR, Zaporojie și Herson”.

Putin continuă să facă afirmații despre Occident și elite și acțiunile lor de pe tot globul. În mod previzibil, el atinge și armele nucleare, spunând că SUA au creat precedentul pentru utilizarea lor prin lansarea de bombe atomice asupra Hiroshima și Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE ORA 14.00

Putin a notificat Duma de Stat cu privire la propunerile Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Luhansk, regiunii Zaporojie și regiunii Herson de a deveni noi entități constitutive ale Federației Ruse, în conformitate cu legea „Cu privire la procedura de admitere în Federația Rusă și de formare a unei noi entități constitutive în cadrul Federației Ruse”.

UPDATE ORA 13.00

Convoaie de autobuze se îndreaptă spre Piața Roșie din Moscova înaintea ceremoniei de semnare, în timp ce Rusia se pregătește să anexeze oficial încă patru părți din Ucraina.

Se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să țină un discurs peste aproximativ o oră, în timp ce va prezida ceremonia de la Kremlin, urmată de un concert pop în Piața Roșie, pentru a marca cea mai mare anexare teritorială a Europei de la Hitler încoace.

UPDATE ORA 12.00

Vladimir Putin a notificat parlamentul rus cu privire la planurile sale de a anexa patru regiuni din Ucraina la Rusia, a declarat șeful Dumei de Stat. Viaceslav Volodin, un aliat cheie al lui Putin, a declarat că Putin a informat parlamentul cu privire la cererile oficiale ale regiunilor – un pas tehnic spre anexarea teritoriilor de către Rusia.

Putin urmează să promulge legea de anexare a patru regiuni ucrainene – Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk – în cadrul unei ceremonii de semnare care va avea loc în această după-amiază la Moscova.

UPDATE ORA 11.00

Kyrylo Tymoshenko, consilier al președinției ucrainene, a declarat despre atacul asupra convoiului civil: Teroarea continuă. Crimele continuă. Șaisprezece rachete au fost lansate cu ajutorul apărării antiaeriene S-300.

Confirmând numărul, el a spus că patru rachete au lovit în apropierea unei piețe de piese auto unde se adunase convoiul.

UPDATE ORA 10.00

Unii rezerviști ruși recent mobilizați au primit ordin să își procure propriile provizii de prim ajutor și au fost sfătuiți că produsele sanitare pentru femei reprezintă o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor, potrivit celei mai recente informări a Ministerului britanic al Apărării.

Furnizarea de servicii medicale pentru trupele rusești de luptă din Ucraina se înrăutățește probabil din ce în ce mai mult, se spune în raport, adăugând că pregătirea medicală și conștientizarea primului ajutor sunt probabil slabe.

UPDATE ORA 09.00

Reuters a anunțat rapid că guvernatorul ucrainean din Zaporojie a declarat că bilanțul victimelor atacului asupra convoiului este de 23 de morți și 28 de răniți.


Oleksandr Starukh, guvernatorul din Zaporojie, a postat pe Telegram pentru a spune că un convoi civil a fost lovit de un atac rusesc în apropiere de Zaporojie.

UPDATE ORA 08.00

Oleg Deripaska, unul dintre cei mai puternici oligarhi din Rusia, a fost pus sub acuzare de către Departamentul de Justiție al SUA pentru încălcarea sancțiunilor penale. Anterior, Deripaska a avut legături profunde cu personalități ale establishmentului britanic.

UPDATE ORA 07.00

Rusia își intensifică utilizarea de drone kamikaze furnizate de Iran în sudul Ucrainei, inclusiv împotriva portului sudic Odesa și a orașului Nikolaev din apropiere.

UPDATE ORA 06.00

Kremlinul a declarat că incidentele de la gazoductele Nord Stream par a fi un act de terorism. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că un stat străin a fost probabil responsabil. Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat că incidentul de pe Nord Stream a avut loc într-o zonă controlată de serviciile secrete americane.

UPDATE ORA 05.00

Țările occidentale au declarat că gazoductele au fost sabotate, fără a atribui în mod deschis vina. Rusia, care a negat implicarea, a declarat că acestea par a fi acte de terorism sponsorizat de stat și că Statele Unite au avut de câștigat. Washingtonul a negat orice implicare.


Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că este prea devreme pentru a face speculații cu privire la cine ar fi putut fi în spatele ruperii conductelor.

UPDATE ORA 04.00

Cauza avarierii conductelor Nord Stream 1 și 2 de sub Marea Baltică, construite pentru a transporta gazul rusesc în Europa, dar deja închise, nu a fost încă rezolvată. Paza de coastă suedeză a declarat că a descoperit o a patra scurgere.

UPDATE ORA 03.00

Există indicii că Rusia ar putea limita circulația ucrainenilor care locuiesc în teritoriile ocupate după ce va anunța anexarea acestora. Ucrainenilor li s-a spus că, începând de sâmbătă, vor trebui să solicite un permis de trecere de la autoritățile de ocupație.

Acest lucru vine în contextul în care guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Haidai, aflat în exil, a declarat că Rusia a împiedicat aproximativ 1.000 de ucraineni să treacă granița în Letonia.

UPDATE ORA 02.00

Secretarul general al ONU a avertizat Rusia că anexarea regiunilor ucrainene ar însemna o escaladare periculoasă care ar pune în pericol perspectivele de pace în regiune. António Guterres a declarat că orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie nu ar avea nicio valoare juridică și merită să fie condamnată.

UPDATE ORA 01.00

Vladimir Putin urmează să organizeze astăzi o ceremonie prin care va anunța în mod oficial anexarea a patru regiuni din Ucraina.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, Putin va semna documentele de aderare la Kremlin înainte de a ține un discurs. Un concert pop este, de asemenea, planificat în Piața Roșie, unde au fost amenajate o scenă și ecrane.

Teritoriul pe care Rusia îl controlează în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie reprezintă aproximativ 15% din suprafața totală a Ucrainei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia ar putea evita cele mai grave consecințe ale războiului său împotriva Kievului, dar pentru a face acest lucru președintele Vladimir Putin trebuie să fie oprit, relatează Reuters și Sky News.

În obișnuitul său discurs video, Zelenski a mai spus că anexarea celor patru regiuni ucrainene în care s-au desfășurat așa-zise referendumuri, pe care o plănuiește Kremlinul, nu va produce rezultatele așteptate. În schimb, Rusia ar deveni inextricabil legată de „catastrofa” ticăloasă despre care Zelenski a spus că s-a desfășurat în zonele pe care forțele proruse le-au cucerit în 2014.

Au murit deja 58.500 de soldați ruși în Ucraina. Au venit să ne ucidă și au murit. Nu vi se spune acest număr. Sunteți mințiți cu privire la un presupus număr de aproximativ șase mii de morți. 58.500!” , a afirmat liderul de la Kiev. „Acesta este adevărul. Au murit toți pentru că o singură persoană a vrut acest război. Doar una singură, pe care mulți oameni o servesc” , a adăugat președintele ucrainean.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/3270648613179872/