• Guvernul Finlandei va restricționa „semnificativ” dreptul cetățenilor ruși de a intra în țară ca turiști sau ca tranzit atunci când călătoresc în alte părți ale spațiului Schengen.
  • „În plus, guvernul a primit o informare privind modalitățile de îmbunătățire a controlului la granița dintre Finlanda și Rusia prin utilizarea unui gard de frontieră”, a adăugat acesta.
  • La sfârșitul săptămânii trecute a fost înregistrat un număr record de ruși care au intrat în Finlanda prin frontiera sa terestră.

UPDATE ORA 24.00

Zelenski: Aproape 60.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia ar putea evita cele mai grave consecințe ale războiului său împotriva Kievului, dar pentru a face acest lucru președintele Vladimir Putin trebuie să fie oprit, relatează Reuters și Sky News.

În discursul său video, Zelenski a mai spus că anexarea celor patru regiuni ucrainene în care s-au desfășurat așa-zise referendumuri, pe care o plănuiește Kremlinul, nu va produce rezultatele așteptate. În schimb, Rusia ar deveni inextricabil legată de „catastrofa” ticăloasă despre care Zelenski a spus că s-a desfășurat în zonele pe care forțele proruse le-au cucerit în 2014.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Au murit deja 58.500 de soldați ruși în Ucraina. Au venit să ne ucidă și au murit. Nu vi se spune acest număr. Sunteți mințiți cu privire la un presupus număr de aproximativ șase mii de morți. 58.500!”, a afirmat liderul de la Kiev.

„Acesta este adevărul. Au murit toți pentru că o singură persoană a vrut acest război. Doar una singură, pe care mulți oameni o servesc”, a adăugat președintele ucrainean.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/3270648613179872/

UPDATE ORA 23.00

Șeful AIEA se declară „profund îngrijorat” de noile explozii de mine din apropierea centralei din Zaporojie

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și-a reiterat joi „profunda îngrijorare” cu privire la apariția repetată a exploziilor de mine în apropierea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, potrivit Mediafax.

Declarația acestuia vine după ce zona sitului nuclear a fost supusă unor bombardamente frecvente în ultimele luni. Experții AIEA prezenți la centrală au fost informați joi „cu privire la alte două explozii de mine în afara gardului care delimitează perimetrul centralei, ceea ce duce totalul (de explozii, n.r.) la cinci în această săptămână”, a precizat AIEA, într-un comunicat.

Una dintre explozii s-a produs miercuri după-amiază „în zona unui canal care transporta apă la centrală pentru sistemul de răcire, esențial pentru securitatea nucleară. Nu a provocat nicio pagubă”, a precizat AIEA.

A doua explozie „a avut loc astăzi la ora 13:00, la aproximativ 500 de metri de reactorul nr. 1. Nu s-au înregistrat pagube majore, dar vor fi efectuate investigații suplimentare”.

Ca și precedentele trei explozii de mine terestre raportate de AIEA în această săptămână, se crede că acestea au fost provocate de animale”, menționează comunicatul.

Grossi a precizat că AIEA organizează în această săptămână cel de-al treilea transport de echipamente de asistență către Ucraina, „ca parte a eforturilor de a contribui la menținerea siguranței și securității nucleare în timpul conflictului actual”.

UPDATE ORA 22.00

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că trebuie corectate „toate greșelile” făcute în cadrul convocărilor pentru consolidarea operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, aceasta fiind prima sa recunoaștere publică a faptului că „mobilizarea parțială” pe care a anunțat-o săptămâna trecută nu a decurs fără probleme, scrie Reuters.

Au existat numeroase manifestări publice de nemulțumire din partea oficialilor și a cetățenilor cu privire la modul în care a fost gestionată mobilizarea, inclusiv plângeri cu privire la faptul că ofițerii de înrolare au trimis documente de recrutare unor oameni care, în mod clar, nu erau eligibili.
În cursul acestei mobilizări, apar multe întrebări, iar toate greșelile trebuie corectate și împiedicate să se repete în viitor” , a declarat joi Vladimir Putin.

De exemplu, mă gândesc la tații cu mulți copii, la persoanele care suferă de boli cronice sau la cei care au depășit deja vârsta de recrutare” , a precizat liderul de la Kremlin.


Șeful ONU: Anexarea celor 4 regiuni ucrainene marchează o „escaladare periculoasă” a războiului

Anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia, care ar urma să fie finalizată vineri, “nu-şi are locul în lumea modernă”, a declarat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit Mediafax.

,,Orice decizie de a proceda la anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie nu va avea nicio valoare legală şi merită să fie condamnată” , a spus el, în faţa presei.

,,Această situaţie este în contrast cu tot ceea comunitatea internaţională se presupune că reprezintă. Aceasta încalcă scopurile şi principiile Naţiunilor Unite. Este o escaladare periculoasă. Nu-şi are locul în lumea modernă. Acest lucru nu trebuie acceptat” , a afirmat secretarul general al Naţiunilor Unite.

,,Orice decizie rusă de a continua în acest sens va pune şi mai mult în pericol perspectivele păcii. Aceasta va prelungi impactul dramatic asupra economiei mondiale, în special asupra ţărilor în curs de dezvoltare, şi va afecta capacitatea noastră de a furniza ajutor de urgenţă Ucrainei şi nu numai” , a adăugat șeful ONU.

,,A venit timpul să ne îndepărtăm de prăpastie” , a precizat Guterres.

UPDATE ORA 21.00

Peste 200.000 de persoane au părăsit Rusia după anunțul lui Putin privid mobilizarea

Peste 200.000 de persoane au plecat din Rusia în Georgia, Kazahstan și în țările Uniunii Europene după ce președintele Vladimir Putin a anunțat, pe 21 septembrie, „mobilizarea parțială” imediată a cetățenilor ruși, arată datele strânse în mai multe țări, potrivit CNN.

UPDATE ORA 20.00

Rusia a înrolat 100.000 de bărbați, începând din 21 septembrie

Statul Major General al Ucrainei susține că statul rus a înrolat 100.000 de persoane începând din 21 septembrie și până în prezent, scrie The Kyiv Independent.

Cifra a fost furnizată de Oleksiy Hromov, șeful adjunct al departamentului principal de operațiuni al Statului Major General al forțelor armate ucrainene.

Rusia a anunțat, prin vocea ministrului Apărării, Serghei Șoigu, că intenționează să mobilizeze 300.000 de recruți pentru războiul din Ucraina, majoritatea rezerviști. „Înțelegem că cifra anunțată de 300.000 nu este finală. Numărul de recruți mobilizați va fi, cel mai probabil, mult mai mare”, a mai susținut Hromov.

UPDATE ORA 19.00

Rusia anunță că nu mai eliberează pașapoarte bărbaților mobilizați la război

Rusia nu mai eliberează paşapoarte persoanelor mobilizate în armată, a anunţat joi guvernul de la Moscova, relatează agenția France Presse.

,,Dacă un cetăţean a fost chemat să efectueze serviciul militar sau dacă a primit o convocare (la mobilizare sau recrutare), nu i se va elibera paşaport internaţional”, a anunţat, pe site-ul său, guvernul condus de Mihail Mișustin.

Anunţarea acestor restricţii în eliberarea paşapoartelor internaţionale intervine în contextul în care mulţi ruşi se tem de închiderea frontierelor ruse, în plină campanie de mobilizare a rezerviştilor, în vederea trimiterii de noi trupe la război, în Ucraina.

Această măsură are un impact direct asupra deplasărilor ruşilor, care au nevoie de un paşaport internaţional pentru a pleca în marea majoritate a ţărilor din lume. Însă ei se pot duce în Armenia, Belarus, Kazahstan şi Kîrgîzstan doar cu paşaportul intern, echivalentul unei cărţi de identitate.

UPDATE ORA 18.00

Zelenski amenință Moscova cu un răspuns „foarte dur”, dacă Rusia va anexa cele 4 regiuni

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un nou avertisment către Moscova cu privire la un răspuns „foarte dur” din partea Ucrainei, dacă Rusia va anexa cele patru regiuni în urma „referendumurilor false” organizate sub amenințarea armelor, relatează Al Jazeera.

Acestea [referendumurile] nu au nicio valoare și nu schimbă realitatea. Integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită. Iar reacția noastră dacă Rusia va recunoaște rezultatele va fi foarte dură”, a declarat Zelenski.

Comunicatul emis de cancelaria lui Zelenski după convorbirea telefonică cu premierul Italiei, Mario Draghi, nu face referire la anunțul Kremlinului, care a transmis că președintele Putin va semna vineri documentele care oficializează anexarea celor patru regiuni.

UPDATE ORA 17.00

NATO: Va exista un „răspuns hotărât” în urma „sabotajului deliberat” asupra conductei Nord Stream

NATO consideră că scurgerile de gaze din gazoductul Nord Stream par a fi „acte deliberate de sabotaj” și promite un „răspuns unit și hotărât” la orice atac asupra infrastructurii critice din țările membre ale alianței, scrie The Guardian. “

,,Toate informațiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nechibzuite și iresponsabile. Aceste scurgeri cauzează riscuri pentru transportul maritim și daune substanțiale pentru mediu. Susținem investigațiile în curs de desfășurare pentru a afla originea daunelor”, a transmis joi Alianța Nord-Atlantică, într-un comunicat de presă.

Alianța precizează, în comunicat, că s-a „angajat să se pregătească, să descurajeze și să se apere împotriva utilizării coercitive a energiei și a altor tactici hibride”. ,,Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât”, subliniază NATO.

UPDATE ORA 16.00

Rusia cere o anchetă „obiectivă” privind scurgerile de gaze din conducta Nord Stream 1

Rusia a cerut ca ancheta internațională privind scurgerile de gaze din gazoductul Nord Stream de sub Marea Baltică să fie „obiectivă”, în contextul în care Moscova și Occidentul se învinovățesc din ce în ce mai mult pentru avarierea inexplicabilă a conductei, relatează Al Jazeera.

Joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Este foarte greu de imaginat că un astfel de act terorist ar putea avea loc fără implicarea unui stat”. „Aceasta este o situație extrem de periculoasă care necesită o anchetă urgentă”, a precizat Peskov.

UPDATE ORA 15.00

Putin va organiza o ceremonie de semnare pentru anexarea a patru regiuni ucrainene la Rusia

Dmitri Peskov a anunțat că președintele Vladimir Putin va organiza mâine o ceremonie de semnare pentru a adăuga patru teritorii din Ucraina la Rusia.

Vineri, la ora 15.00, ora Moscovei, va avea loc o ceremonie de semnare a acordurilor privind aderarea unor noi teritorii la Federația Rusă”, a precizat Peskov. Acordurile vor fi semnate cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri și au făcut cereri corespunzătoare părții ruse”, a precizat Peskov.

Suprafața totală care urmează să devină parte de facto a Rusiei reprezintă aproximativ 15% din Ucraina și include aproximativ 4 milioane de persoane. Așa-numitele referendumuri din regiunile ocupate ale Ucrainei au fost denunțate de Occident ca fiind ilegale și ilegitime.

UPDATE ORA 14.00

Ungaria amenință că se va opune prin veto noilor sancțiuni UE.

„Dacă noul pachet de sancțiuni ” împotriva Moscovei propus de UE „include măsuri restrictive în materie de energie, Ungaria nu îl va sprijini”. Astfel a declarat liderul președinției Consiliului de Miniștri al Ungariei, Gergely Gulyas, la o conferință de presă.

UPDATE ORA 13.00

ANUNȚ FĂCUT DE PESKOV. Mâine, la ora 15.00, Kremlinul va găzdui o ceremonie de semnare a acordurilor privind aderarea noilor teritorii la Rusia.

Potrivit lui Peskov, acordurile vor fi semnate cu toate cele patru teritorii în care au avut loc referendumuri. Va avea loc un discurs lung al lui Putin.


Discursul lui Putin este așteptat mâine, la ora 15.00, ora Moscovei, prima oară când va vorbi după ce mii de oameni au fugit de mobilizare și Moscova a încheiat referendumurile din estul Ucrainei. Parlamentarii primesc invitații și li se spune să își facă urgent teste PCR. În mod normal, SOTU este anunțat cu mult timp înainte…

UPDATE ORA 12.00

Serviciile speciale germane consideră că conductele Nord Stream 1 si 2 – deteriorate de explozii – pot fi considerate scoase din funcțiune pentru totdeauna (potrivit publicatiei Tagesspiegel).

UPDATE ORA 11.00

Conductele Nord Stream din Marea Baltică au fost avariate în urma unui sabotaj, premeditat și planificat, pe care cel mai probabil rușii l-au executat cu drone subacvatice, susține o sursă militară britanică pentru The Times.

Garda de Coastă suedeză a găsit o a patra scurgere de la conductele Nord Stream. Avaria provine de la una din cele două conducte Nord Stream 2 și a fost observată în Zona Economică Exclusivă a Suediei. La suprafața mării, măsoară 200 de metri în diametru.

UPDATE ORA 10.00

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei susține că 133 de „observatori internaționali”, din Italia, Germania, Venezuela, Letonia, Grecia și alte țări, au recunoscut rezultatele așa-ziselor referendumuri ca fiind legitime.

UPDATE ORA 09.00

Rusia introduce un regim de alertă ridicată în districtul Krasnoyarsk, din regiunea Astrakhan, de la granița cu Kazahstanul

Traficul în localitatea Krasny Yar a fost restricționat, a declarat șeful raional Ruslan Bisenov pe canalul său de Telegram. Motivul oficial al restricțiilor este legat de necesitatea eliberării autostrăzii Astrakhan – Krasny Yar.

UPDATE ORA 08.00

Autoritățile ruse spun că au înființat puncte de control la unele dintre granițele țării pentru a mobiliza cu forța bărbații ruși care încearcă să evite mobilizarea fugind din țară. Imagini de pe rețelele de socializare arată vehicule militare care se îndreaptă spre graniță, se pare că pentru a stabili punctul de control al mobilizării.

UPDATE ORA 07.00

Autoritățile ucrainene spun că au identificat cinci soldați ruși care ar fi tras asupra unor mașini civile în regiunea Kiev în primele zile ale războiului. Soldații ruși sunt acuzați de uciderea a cinci persoane și rănirea altor șase, care încercau să fugă din Hostomel pe 25 februarie, la o zi după ce Rusia a invadat țara.

UPDATE ORA 06.00

Prețurile la gaze au crescut din cauza temerilor că Rusia ar putea întrerupe livrările către Europa prin Ucraina, ceea ce se adaugă la turbulențele cauzate de avariile la gazoductele Nord Stream.

Declarația a fost făcută după ce au fost descoperite scurgeri la cele două conducte de gaz Nord Stream în apropierea insulei daneze Bornholm, într-un presupus act de sabotaj.

UPDATE ORA 05.00

Politicieni din întreaga Europă au avertizat că presupusa sabotare a celor două conducte Nord Stream ar putea anunța o nouă etapă a războiului hibrid care vizează infrastructura energetică vulnerabilă pentru a submina sprijinul acordat Ucrainei.

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, a declarat că țara sa își va intensifica prezența militară la instalațiile norvegiene după ce țara a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa.

UPDATE ORA 04.00

Milbloggeri ruși (militari care scriu pe bloguri) au discutat miercuri cu îngrijorare sporită despre câștigurile ucrainene din jurul Lymanului, sugerând că forțele rusești din această zonă s-ar putea confrunta cu o înfrângere iminentă, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA.

UPDATE ORA 03.00

În Piața Roșie din Moscova, au fost instalate ecrane video gigantice, cu panouri care proclamă Donețk, Lugansk, Zaporojie, Herson – Rusia!.

Moscova este pregătită să anexeze oficial o porțiune din Ucraina în urma unor așa-zise referendumuri care au fost denunțate de Occident.

Locuitorii care au fugit în zonele controlate de Ucraina în ultimele zile au povestit că oamenii au fost forțați să marcheze buletinele de vot în stradă de către funcționari ambulanți sub amenințarea armelor.

UPDATE ORA 02.00

Statele Unite au anunțat miercuri că dublează numărul de sisteme de rachete ucigașe Himars trimise Ucrainei, în cadrul unui nou pachet de ajutor militar în valoare de 1,1 miliarde de dolari, relatează AFP.

UPDATE ORA 01.00

A patra scurgere descoperită pe conductele Nord Stream, anunță paza de coastă suedeză.

Paza de coastă suedeză a descoperit la începutul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al pazei de coastă pentru ziarul Svenska Dagbladet.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Finlanda va restricționa „semnificativ” dreptul cetățenilor ruși de a intra în țară ca turiști sau ca tranzit atunci când călătoresc în alte părți ale spațiului Schengen, a anunțat miercuri guvernul finlandez într-un comunicat.

„Joi, 29 septembrie, guvernul va adopta o rezoluție care va restricționa în mod semnificativ dreptul cetățenilor ruși de a intra în Finlanda ca turiști și de a folosi Finlanda ca țară de tranzit, atunci când călătoresc în alte părți ale spațiului Schengen, așa cum este descris mai detaliat în rezoluție”, se arată într-un comunicat al guvernului.

„În plus, guvernul a primit o informare privind modalitățile de îmbunătățire a controlului la granița dintre Finlanda și Rusia prin utilizarea unui gard de frontieră”, a adăugat acesta.

La sfârșitul săptămânii trecute a fost înregistrat un număr record de ruși care au intrat în Finlanda prin frontiera sa terestră de la anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind „mobilizarea parțială” a cetățenilor săi, 16.886 de ruși sosind în total sâmbătă și duminică, potrivit șefului pentru afaceri internaționale al poliției de frontieră, Matti Pitkaniitty.

El a adăugat că, dintre aceștia, mulți erau „în tranzit spre alte țări”. Finlanda împarte o frontieră de 1.340 de kilometri cu Rusia.