• O mișcare a Rusiei de a anexa mai multe regiuni ucrainene ar fi o ,,escaladare periculoasă” care ,,nu-și are locul în lumea modernă” , potrivit lui Guterres.
  • Vladimir Putin intenţionează să anunţe formal, vineri, iniţierea procedurilor de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.
  • Volodimir Zelenski a convocat pentru vineri o reuniune urgentă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, în contextul planului Rusiei de a formaliza anexarea regiunilor ucrainene.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat ferm, joi seară, planul Rusiei de anexare a unor regiuni ucrainene, avertizând că acţiunea riscă să genereze o ,,escaladare periculoasă” a conflictului militar cu Ucraina.

,,Ar fi o escaladare periculoasă. Orice decizie în sensul anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie nu ar avea nicio valoare juridică şi merită să fie condamnată” , a afirmat Antonio Guterres, conform agenţiei Reuters.

,,Acestea acţiuni sunt împotriva a tot ceea ce ar trebui să reprezinte comunitatea internaţională. Constituie o ignorare a scopurilor şi principiilor Naţiunilor Unite. Este o escaladare periculoasă care nu îşi are locul în lumea modernă. Nu trebuie acceptată.

Recomandări

ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
IRANUL ATACĂ ISRAELUL
POLITICO: URSULA ARE ȘANSE MAI MICI LA C.E.
EU VARA NU DORM..
INTERSECȚIILE PRIND CULOARE
MERITĂ COACHELLA ORI BA?

Guterres: „Este momentul să ne îndepărtăm de prăpastie

Orice decizie a Rusiei de a continua în această direcţie va afecta în plus perspectivele de pace, va prelungi efectele dramatice asupra economiei mondiale, mai ales asupra ţărilor aflate în dezvoltare şi va perturba capacitatea noastră de a furniza asistenţă de urgenţă Ucrainei şi altora. Este momentul să ne îndepărtăm de prăpastie” , a insistat secretarul general al Naţiunilor Unite, potrivit cotidianului Le Monde.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, intenţionează să anunţe formal, vineri, iniţierea procedurilor de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. După finalizarea procedurii de incorporare a acestor teritorii, prin votul Parlamentului, Moscova probabil va ameninţa cu o ripostă cu armament strategic în cazul oricărui atac asupra a ceea ce va considera teritoriul rus.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat pentru vineri o reuniune urgentă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, în contextul planului Rusiei de a formaliza anexarea regiunilor ucrainene.

Zelenski a condamnat vehement referendumurile ,,fără valoare” organizate în regiunile din sud-estul Ucrainei şi a avertizat că ,,integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită„. ,,Reacţia noastră faţă de recunoaşterea rezultatelor de către Rusia va fi foarte dură” , a ameninţat liderul de la Kiev.