• Macron: Afganistanul nu trebuie să redevină sanctuarul teroriştilor.
  • Macron: Iniţiativă comună pentru a ne proteja de fluxurile migratoare.
  • Merkel: Talibanii au reocupat în viteză Afganistanul.
  • Scene dramatice pe aeroportul din Kabul.
  • Oamenii sunt disperaţi să fugă din ţară.
  • 35 de cetățeni români sunt blocați în Afganistan.
  • Talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan.
  • 80% dintre refugiaţii din România sunt afgani.

Seară încărcată cu declaraţii. Greii lumii anunţă planul de luptă contra terorismului. Comunitatea internaţională a „evaluat greşit” riscurile revenirii talibanilor la putere în Afganistan, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Şi Macron, preşedintele Franţei, anunţă că Europa se gândeşte la o acţiune comună pentru a proteja continentul de fluxurile necontrolate de imigranţi.

„Vom continua să luptăm activ contra terorismului în toate formele sale. Am vorbit cu premierul Boris Johnson şi vom lua iniţiative comune în orele următoare. Afganistanul nu trebuie să redevină sanctuarul teroriştilor. Vom face totul pentru ca Rusia, SUA, Europa să poată coopera, pentru ca interesele nostre sunt aceleaşi. Europa nu poate să își asume singură consecințele situației actuale. Trebuie să anticipăm și să ne protejăm contra unor fluxuri migratoare importante, care i-ar pune în pericol pe cei care le urmează și ar alimenta traficul, de orice fel”, a declarat Emmanuel Macron.

„Toţi suntem responsabili de ce se întâmplă acolo (n.r. Afganistan), inclusiv eu. Lucrurile au evoluat foarte repede. Armata afgană nu a opus rezistenţă. Am evaluat greşit situaţia. Nu a fost vorba doar de o evaluare greşită a Germaniei, ci a fost o evaluare greşită la nivel mult mai larg”, a declarat Angela Merkel.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Bogdan Nicolae: „Cel puțin 20 de mii de civili afgani, contractori ai armatei americane, ai forțelor NATO, ar trebui să ajungă într-o țară sigură”

„Cel puțin 20 de mii de civili afgani, contractori ai armatei americane, ai forțelor NATO, ar trebui să ajungă într-o țară sigură. În cazul Germaniei vorbim despre 10 mii de astfel de persoane, iar în cazul Franței vorbim despre 2000-3000 de afgani. În ultimii 20 de ani, acești oameni au acordat un ajutor instrumental pentru îndeplinirea misiunilor aliate.

Sunt în discuții pentru organizarea unor coridoare umanitare pentru înlesnirea acestor deplasări, Uniunea Europeană discută cu Pakistan sau Turcia pentru a ușura pe cât posibil transferul celor care sunt pe aeroportul din Kabul”, a explicat Bogdan Nicolae.

„Un apel la sacrificiile care au fost măsurate pe perioada celor 20 de ani: niciuna din viețile pierdute din rândul militarilor nu a fost în zadar. Dacă România ar trebui să facă ceva, foarte probabil în cadrul NATO și în cadrul UE se discută deja despre o formulă prin care statele aliate, membre ale Uniunii, va fi o întrunire a miniștrilor de Externe ai Uniunii, deci Bogdan Aurescu ar trebui să participe pentru a spune care este formula cea mai potrivită de a răspunde acestei crize”, a mai spus Bogdan Nicolae.