• Bogdan Teodorescu: „PNL nu s-a raportat la închiderea piețeloir, a școlilor și la tragedia de la Piatra Neamț”
  • Bogdan Teodorescu: „Nu vreau să speculez, dar AUR va face un scor destul de bun cu voturi care ar fi mers la PSD”
  • Andreea Grămoșteanu: „Am decis să nu mai joc cu machiaj. E mult mai interesant să faci poezie din adevăr.”

Ediția din vineri seară de la Marius Tucă Show – invitați Marius Oprea și Bogdan Teodorescu (în prima parte) și actrița Andreea Grămoșteanu, în partea a doua. Tema de discuție a primei ore a fost campania electorală.

A fost sau nu campanie electorală? Acesta a fost punctul de plecare al discuției cu istoricul Marius Oprea și analistul Bogdan Teodorescu. Punctul comun de plecare a fost că nimeni n-a simțit c-a fost o campanie electorală, dar politologul Boogdan Teodorescu a fost de altă părere:

N-a fost o campanie neinteresantă. Suntem în fața a ceea ce vor fi campaniile viitorului. Am trecut prin toate. S-ar putea să asistăm la o surpriză, la un partid care nu era foarte disputat și care s-ar putea să ne dea surprize. Campania a avut o parte solidă de dramatism pe care o vom înțelege în seara alegerilor”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În opinia lui Bogdan Teodorescu, PNL a fost mult prea pasiv:

„PNL a avut o campanie statică. Totdeauna se începe campania cu un corp de mesaje pe care le-ai verificat pe electoratul tău. La PNL vorbim de 30 și ceva la sută. “Dezvoltăm România”, e un slogan propriu. Au trecut trei săptămâni de campanie și au rămas tot acolo. Ceea ce e periculos. Nu se racordează deloc la ceea ce se-ntâmplă pe piață. Tu trebuie să mai ai alte mesaje care decurg din cum se poartă ceilalți cu tine. Închiderea școlilor, a piețelor și tragedia de la Piatra Neamț, toate astea au avut legătură cu PNL. Care nu s-a raportat la ele, exceptându-l pe Rareș Bogdan, care are abilitatea să-și înțeleagă piața. Ceilalți sunt foarte schematici, probabil că respectă niște linii de la staff-ul de campanie”.

Bogdan Teodorescu: “Iohannis le-a făcut lecțiile liberalilor în această campanie”

Întrebat de Marius Tucă despre cum s-au prezentat actorii politici, politologul Bogdan Teodorescu a spus că Iohannis a dus greul campaniei:

PNL, cu excepția lui Rareș Bogdan, nu și-a făcut campanie. Dacă Iohannis nu intervenea, PNL era semnificativ mai prost. Ei au stat în defensivă. Singura ofensivă a fost dată de mesajul lui Iohannis de nenumărate ori împotriva PSD. Stabilește, astfel, o altfel de campanie a PNL. Un front stânga – dreapta clasic (PNL, vs PSD, Pro Rom) și un front antisistem cu USR. Dacă Iohannis, nu tranșa, PNL era obligat să lupte pe cel mai important front pe care-l avea de dus – cel cu USR, care cultivă mesajul antisistem, care merge pe mesajul “voi ați distrus România ăia vechi, venim noi, ăia noi, să rezolvăm problema”. (…) Deși partidul de guvernare stă într-o atitudine defensivă, nu poți să stai până la sfârșit, că scazi. PNL a stat și a încasat castană după castană și nereacționând. A fost o zi în care Ciolacu a ieșit și a spus că trebuie amânate alegerile. În aceeași zi a ieșit Rafila – care a spus că în februarie va fi mai rău. N-am văzut panotaj pe net, n-am văzut nimic, ceea ce arată caracterul static al PNL. Dacă liberalii trec de 30, o bună parte se datorează faptului că le-a făcut Iohannis lecțiile. Atâta vreme cât lași un partid să ia castane după castane și să fie căpăcit în permanență, înseamnă că patrtidul se va pierde, pt că electoratul nu se va mai regăsi în el. Subiectul PNL cel mai important – atacul la PSD. Pe cine puteau să atace? USR? Asta ar însemna că se stabilește axa vechi – contra rău. Pe piață avem două partide mari (PSD, PNL) și unul care vrea să se facă mare (USR)”.

Ziaristul Marius Tucă a remarcat, de asemenea, că agentul electoral numărul 1 al PNL în această campanie a fost Iohannis: “Agentul electoral nr 1 al PNL este Iohannis”.

Răspunsul lui Marius Oprea: “PSD a dovedit, vreme de trei decenii, că a dezvoltat o întreagă armată din umbră. Are activiști bine motivați. Responsabili de stradă care-și fac treaba pe tăcute. Ei merg din ușă-n ușă. E posibil ca această armată din umbră a PSD să se fi conservat. Nu cred că USR a fost destul de ofensiv încât să-și mobilizeze electoratul (tinerii frumoși și liberi) încât să meargă la vot”.

Bogdan Teodorescu a adăugat: „Vreau să amintesc că, atunci când USR a obținut rezultat bun la alegerile europarlamentare, au încercat să facă trei mitinguri și au adus 800 de oameni. Și, cu toate astea, au făcut 22 la sută. Nu contează cine ești, contează cum apari pe Facebook. Marea problemă pe care o are PSD este că nu vor intra la guvernare. Acest lucru îl știu și activiștii lor: “Patru ani de zile o să stăm cu ăilalți pe cap. Nu știu dacă e cazul să ne agităm”.

Marius Oprea: „Există și un soi de revoltă față de ceea ce se întâmplă acum, cu pelerinajul de Sf. Andrei”

Politologul a înaintat posibilitatea ca unele formațiuni politice pe care nimeni, acum, nu le ia în seamă, să obțină un scor remarcabil, referindu-se la AUR și PER:

Nu vreau să speculez, dar AUR va face un scor destul de bun cu voturi care ar fi mers la PSD. (…) Pro România sunt foarte prezenți pe net, cu campanii updatate la ceea ce se întâmplă. Joacă tot un fel de antisistem, din interiorul sistemului – mesaj anti-Orban, mesaj anti-PSD”.

Despre prezența așteptată la vot, Marius Oprea a spus:

„Cred că Victor Ponta a fost în stare să aibă un mesaj destul de coerent. Problema lui e că e prea uns cu toate alifiile. Nu place tuturor. E prea abil. Prezența la vot se va apropia de 50% dar nu o va depăși. E greu să speri că oamenii se vor îmbulzi la secțiile de vot. Există și un soi de revoltă față de ceea ce se întâmplă acum, cu pelerinajul de Sf. Andrei”.

Tema americană a fost adusă, de asemenea, în discuție. Întrebat de Marius Tucă despre implicațiile votului din SUA, Bogdan Teodorescu a răspuns:

Cred că orice se poate face, mai puțin oprirea inevitabilului. Noi evoluăm într-o direcție în care valorile în care am crescut tind să devină irelevante. Putem să luptăm, putem să întârziem fenomenul. Cred că și acest lucru se va schimba. Aici nu e vorba nici de Soros, nici de Trump, nici de Salvini. E vorba de o generație nouă, care vine și care are tendința de a se raporta la altceva față de ce ne raportăm noi. Vorbim de o altă raportare asupra existenței, care pornește de la alte condiționări pe care le oferă planeta astăzi. (…) Tot ce încerc să spun este că dacă lumea globalistă, nouă, are o ideologie clamată, nu cred că e vorba de patrioți, cred că e vorba de naționaliști. Patriotul e admisiv, permite oricui să stea într-un tărâm al tuturor, națiunea e un tărâm al unora. Și globaliștii pot să fie patrioți. În schimb, sigur nu pot fi naționaliști. Tradiția nu se leagă de patrii, tradiția se leagă de națiuni. Realitatea imaginată e realitatea rațiunii, nu e realitatea patriei (legi, proiecte, valori comune), o patrie care poate fi oricât de mică sau oricât de mare. Din nefericire, lumea se schimbă fie că vrem, fie că nu vrem și se schimbă sub presiunea biologiei. Avem tot dreptul să spunem ce credem, încă. Dimensiunea disprețului pe care fiecare tabără o emite către cealaltă tabără face ca acest dialog să nu mai existe.

Andreea Grămoșteanu: “Pot să funcționez cu fața mea, să nu fie nimic între mine și ea”

Partea a doua a show-ului a fost rezervată actriței Andreea Grămoșteanu, care a vorbit despre actorie, viață și pasiuni.

Sunt o structură profund dramatică. De asta iese efectul comic, pentru că eu sunt foarte serioasă. Felul meu de a face comedie reiese din seriozitatea mea aproape tragică. Repet la o piesă pe zoom, “Noapte bună, mamă” se numește. Repetăm spectacolul ăsta. Încercăm să ne asumăm pas cu pas. Apropo de ce mă pasionează. E o situație între o mamă și o fiică. Fata vrea să se sinucidă și piesa e despre tot efortul mamei de a o opri și nu reușește. Surpriza e efortul mamei de a încerca s-o oprească. Mă interesează forța omului de autodistrugere”.

Despre teatru și măști, Andreea Grămoșteanu

“Sunt într-o perioadă, de ceva timp, de când am decis să nu mai joc cu machiaj. E mult mai interesant să faci poezie din adevăr. Nu-mi mai pun mască pe față. Pot să funcționez cu fața mea să nu fie nimic între mine și ea. Pasiunea e foarte mare. E o experiență foarte intimă, foarte personală. Cred că asta o fac actorii pasionați: fac lucrurile foarte personal. E ceva profund care te interesează și pe care-l lași să iasă din tine. Rolurile dramatice le cari. Te modifică. Tu le modifici pe ele și ele te modifică pe tine”.