• Cele mai importante partide politice și-au lansat programele de guvernare pentru următorii patru ani
  • Programele includ și numeroase modificări la legile justiției
  • Desființarea secției speciale, dorită de majoritatea partidelor
  • Și digitalizarea sistemului judiciar apare în mai multe programe

Se apropie alegerile, iar partidele și-au lansat programele de guvernare pentru următorii patru ani. Când vine vorba de justiție, sunt multe lucruri pe care formațiunile politice le vor schimbate.

PNL vrea, prin programul său, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, acea secție specială despre care s-a tot vorbit în ultimii ani. Se vrea și o reformă a Curții Constituționale, atât premierul, cât și președintele țării au spus în mai multe rânduri că CCR este politizată.

Mai departe, se vorbește despre revizuirea legilor justiției în acord cu avizele Comisiei de la Veneția și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.
De asemenea, PSD vrea să înființeze tribunale pentru mediul de afaceri specializate în spețe comerciale și administrative, dar și armonizarea legislației naționale. Nu în ultimul rând, social democrații anunță că vor să reducă durata de soluționare a dosarelor, rămâne de văzut cum va fi rezolvată problema resurselor umane.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Alianța USR-PLUS promite că niciun român nu va muri cu dreptatea în mână. Și ei își doresc desființarea secției speciale, digitalizarea sistemului judiciar prin transmiterea online a ședințelor de judecată, precum și corectarea legilor justiției și repornirea DNA, o instituție cheie a justiției.

Și PMP vrea să revizuiască legile justiției, începând cu codurile penale, să desființeze SIIJ și să traseze sarcine clare pentru activitatea DNA. Nu în ultimul rând, PRO România vrea mai multă transparență din partea sistemului de justiție, dar și o digitalizare a acestuia, prin accesarea dosarelor electronice și o mai bună infrastructură, prin dotări mult mai bune decât cele din prezent. În plus, vor să înființeze instanțe specializate în domeniul financiar și fiscal, acolo unde există puțin specialiști.