- 6.651 de persoane au fost confirmate cu infecţie cu SARS-COV2, în ultimele 24 de ore
- 12.336 de persoane cu COVID-19 sunt internate în spitalele din România
- Medicii spun că bolnavii de COVID ajung în stare gravă pentru că nu se testează de la primele simptome
- 140 de persoane, infectate cu SARS-COV2, au murit în ultimele 24 de ore
Medicii care tratează pacienţii COVID-19 spun că mulţi dintre pacienţi cu forme grave fie ignoră boala, fie se tratează singuri, acasă. Printre cei răpuşi de virus se află şi o învăţătoare de 43 de ani, din Craiova.
Managerul şcolii „Traian”, unde lucra învăţătoarea, spune că aceasta şi-a făcut testul COVID la câteva zile după ce a avut simptome. A stat, însă aproape o săptămână acasă, pentru că nu ar fi fost locuri în spital. Când a fost internată, plămânii ei erau distruşi în proporţie de 90%.
„Ne-a sunat că-i e frică de nu mai poate şi (…) După aia am comunicat pe mesaje şi-mi spunea: doamna, mi-e foarte rău. Eu zic, cheamă salvarea, ce stai!”, a declarat Maria Dașu, managerul Şcolii „Traian” din Craiova.
Mihai Flueran, un tânăr de 33 de ani din Craiova, a văzut şi el moartea cu ochii, după ce s-a infectat cu SARS-COV2. A crezut că poate trece uşor peste boală, aşa că a decis să se trateze acasă. A primit, telefonic, medicamente de la medic. După 10 zile, a ajuns direct în ATI.
„Într-a unsprezecea zi am ajuns la Terapie. Noaptea mi-a scăzut foarte tare saturaţia. De la 96, 97, 98, cât aveam de obicei, a scăzut la 92. După aceea, dimineaţa, a scăzut la 88, şi până la ora 1 când am mers la spital, îmi ajunsese la 82. Uneori chiar 78. Când am ajuns la spital m-au băgat de urgenţă în Terapie Intensivă.”, a menționat acesta.
Ionuţ Cocheci este unul dintre medicii care tratează pacienţi COVID. Este medic la Spitalul suport COVID din Rovinari. Din 4 martie şi până acum, aici au ajuns 29 de persoane infectate cu SARS-COV 2. Le recomandă pacienţilor să se testeze şi să meargă la spital imediat ce au simptome de boală.
„Din cei autotrataţi la domiciliu sau de medicul de familie, tocmai de acolo se selectează cazurile acestea grave care ajung în cele din urmă la spital. (…) De obicei vin pacienţi simptomatici. Adică, cu simptome mai mult sau mai puţin specifice de coronavirus. Din păcate, nu are nişte manifestări tipice şi clasice. Tablou clinic este atât de variat, de la simptome respiratorii, la simptome digestive, la simptome neurologice. Şi atunci, paleta asta largă de simptome impune testarea.”, a explicat medicul.