• Lula da Silva a primit peste 60 de milioane de voturi – potrivit numărătorii finale a autorității electorale.
  • Acestea sunt cele mai multe din istoria Braziliei, depășind propriul său record din 2006.
  • Bolsonaro și liderul Partidului său liberal de dreapta susțin că unele mașini de vot au funcționat defectuos.

Președintele brazilian demisionar Jair Bolsonaro a depus o petiție la autoritățile electorale din Brazilia prin care contestă în mod oficial rezultatele votului prezidențial din acest an, care a fost extrem de contestat. Bolsonaro a pierdut la limită luna trecută în fața rivalului de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, cunoscut sub numele popular de „Lula”, care urmează să fie învestit în funcția de președinte la 1 ianuarie.

De atunci, Bolsonaro nu a recunoscut în mod explicit că a pierdut, dar a declarat anterior că va „continua să îndeplinească toate poruncile Constituției” – ceea ce i-a făcut pe observatori să creadă că va coopera cu transferul de putere.

Însă, în petiția depusă marți, Bolsonaro și liderul Partidului său liberal de dreapta susțin că unele mașini de vot au funcționat defectuos și că orice vot exprimat prin intermediul acestora ar trebui anulat.
Citând analize efectuate de o companie angajată de partidul lui Bolsonaro, plângerea susține că eliminarea acelor voturi i-ar oferi victoria lui Bolsonaro.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Răspunzând la petiția lui Bolsonaro, autoritățile electorale au declarat că, întrucât aceleași mașini de vot au fost folosite în primul tur de scrutin, Bolsonaro și partidul său trebuie să își modifice plângerea pentru a include acele rezultate, pentru ca procesul să ajungă în instanță, a relatat afiliatul CNN Brasil.

Alexandre Moraes, președintele Curții Supreme Electorale, i-a dat lui Bolsonaro și petiționarilor săi 24 de ore pentru a-și modifica cererea.

Alegerile aprinse de luna trecută au avut loc pe fondul unui climat politic tensionat și polarizat în Brazilia, care se confruntă cu o inflație ridicată, o creștere limitată și o sărăcie în creștere. Lula da Silva a primit peste 60 de milioane de voturi – potrivit numărătorii finale a autorității electorale – cele mai multe din istoria Braziliei și depășind propriul său record din 2006.