• Fostul preşedinte brazilian Luis Inacio Lula da Silva l-a învins duminică pe actualul Jair Bolsonaro în cadrul unor alegeri care au marcat o revenire uluitoare pentru liderul de stânga.
  • Lula a obţinut 50,8% din voturi, comparativ cu rezultatul de 49,2% obţininut de Bolsonaro.
  • Lula a promis că va reface economia braziliană şi va reveni la politicile sociale conduse de stat  care au ajutat milioane de brazilieni să iasă din sărăcie când a guvernat ţara din 2003 până în 2010.

Preşedintele de extremă-dreapta Jair Bolsonaro şi social-democratul Luiz Inácio Lula da Silva au fost foarte apropiaţi la scor după scrutinul prezidenţial din Brazilia. 99% din voturi au fost numărate.

Potrivit publicaţiei Reuters, fostul preşedinte brazilian Luis Inacio Lula da Silva l-a învins duminică pe actualul Jair Bolsonaro în cadrul unor alegeri care au marcat o revenire uluitoare pentru liderul de stânga şi sfârşitul celei mai de dreapta guvernări a ţării din ultimele decenii.

Lula a obţinut 50,8% din voturi, comparativ cu rezultatul de 49,2% obţininut de Bolsonaro.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

99,1% din voturile exprimate de cetăţenii Braziliei au fost numărate, iar Curtea Electorală Supremă a considerat că este suficient pentru a „defini matematic” rezultatul cursei.

Votul a fost o mustrare din partea alegătorilor pentru populismul aprins de extremă-dreapta al lui Bolsonaro, care a format o nouă coaliţie conservatoare, dar şi-a pierdut sprijinul.

Între timp, Brazilia a fost printre ţările cu cel mai ridicat nivel de mortalitate din cauza că Bolsonaro nu a implementat restricţii pentru distanţare socială şi nu a promovat vaccinarea în perioada pandemiei de coronavirus dintre anii 2020 şi 2022. Însuşi preşedintele a fost infectat de coronavirusul care a infectat 34,8 milioane de persoane (dintre care 688.000 au decedat). 

Lula va avea de-a face cu un parlament a cărui compoziţie înclină clar spre dreapta

Mandatul lui Bolsonaro a fost marcat şi de nepăsarea sa faţă de protejarea mediului şi de schimbările climatice, manifestate prin incendiile care au ars porţiuni din Pădurea Amazoniană. 

Lula a promis că va reface economia braziliană şi va reveni la politicile sociale conduse de stat  care au ajutat milioane de brazilieni să iasă din sărăcie când a guvernat ţara din 2003 până în 2010.

De asemenea, promite că va combate distrugerea Pădurii Tropicale Amazoniene şi va face din Brazilia un lider fruntaş în negocierile globale privind clima. 

Victoria sa consolidează o nouă „Coree Roz” în America Latină  după victoriile partidelor de stânga în alegerile recente din Columbia şi Chile , reluând o schimbare politică regională de acum două decenii, cea care l-a introdus pe Lula pe scena mondială.

Fost lider de sindicat, născut în sărăcie, Lula a organizat greve împotriva guvernului militar al Braziliei în anii 1970.

Preşedinţia sa de două mandate a fost marcată de un boom economic mulţumită comerţului şi a terminat cel de-al doilea mandat cu o popularitate crescută. 

Cu toate acestea, Partidul Muncitorilor a fost mai târziu afectat de recesiunea din anii 2008-2012 şi de un scandal de corupţie care l-a condamnat pe Lula la 19 luni de închisoare pentru luare de mită. A fost achitat de Curtea Supremă anul trecut.