BOR, despre schimbarea regulilor la înmormântări: „Modificarea unei legi draconice a devenit imperios necesară“

Sursa Foto: Mediafax
  • Biserica Ortodoxă Română spune că modificarea legii privind înmormântările celor decedați de Covid este „imperios necesară“
  • BOR: O lege ale cărei urmări afectează și azi familiile îndurerate ale celor decedați de Covid, care nu-i pot înmormânta pe aceștia demn și conform tradiției religioase
  • BOR: „Umanitatea și demnitatea sunt rațiunile care trebuie să aibă și acum ultimul cuvânt

Biserica Ortodoxă Română a reacționat cu privire la modificarea legii referitoare la înmormântările persoanelor decedate de Covid, care care se fac „în condiții nefiresc de aspre“, spun reprezentanții instituției.

Reprezentanții BOR spun că este „imperios necesar“ să se schimbe legea „draconică, concepută sub presiunea izbucnirii unei epidemii și a necunoscutului care o însoțea“, oamenii fiind vizibil afectați de faptul că nu își pot înmormânta persoanele dragi conform tradiției religioase.

Modificarea unei legi draconice, concepute sub presiunea izbucnirii unei epidemii și a necunoscutului care o însoțea, o lege care prin urmările ei directe afectează și azi, la peste un an de zile de la promulgarea ei, familiile îndurerate ale celor decedați de Covid, care nu-i pot înmormânta pe aceștia demn și conform tradiției religioase în care s-au născut, a devenit imperios necesară.

Cultele religioase din România au solicitat modificarea acestei legi excesive și au purtat recent un dialog fertil cu autoritățile competente în acest sens“, precizează reprezentanții BOR.

BOR consideră că „(aproape) toată lumea pare să fi înțeles necesitatea  modificării“, iar „prelungirea așteptării ei devine dureroasă și nu mai are în acest moment o rațiune suficientă“.

Umanitatea și demnitatea sunt rațiunile care trebuie să aibă și acum ultimul cuvânt“, adaugă BOR.