• Premierul britanic Boris Johnson a promis sâmbătă un nou ajutor militar și economic pentru Ucraina, în timpul unei vizite inopinate la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Pachetul include 120 de vehicule blindate, noi sisteme de rachete anti-navă și un împrumut suplimentar de 500 de milioane de dolari (385 de milioane de lire sterline) de la Banca Mondială.
  • Anterior, Zelenski a cerut comunității internaționale să ceară socoteală forțelor ruse, care au efectuat un atac cu rachete asupra unei gări aglomerate, ucigând cel puțin 52 de persoane.

Premierul britanic Boris Johnson a promis sâmbătă un nou ajutor militar și economic pentru Ucraina, în timpul unei vizite inopinate la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Prim-ministrul a stabilit o nouă asistență militară de 120 de vehicule blindate și noi sisteme de rachete anti-navă, pentru a sprijini Ucraina în această fază crucială, în timp ce asaltul ilegal al Rusiei continuă”, potrivit unui comunicat emis sâmbătă de către guvernul britanic.

Noul pachet de sprijin a venit la o zi după ce Marea Britanie a promis un pachet de ajutor defensiv în valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari).

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Aceasta se adaugă la echipamentele militare de înaltă calitate în valoare de 100 de milioane de lire sterline anunțate ieri, inclusiv mai multe rachete antiaeriene Starstreak, alte 800 de rachete antitanc și muniții de înaltă tehnologie pentru lovituri de precizie”, a transmis guvernul Marii Britanii.

Boris Johnson a confirmat, de asemenea, un sprijin economic suplimentar pentru Ucraina. Acesta a garantat o sumă suplimentară de 500 de milioane de dolari [385 de milioane de lire sterline] în cadrul împrumuturilor acordate Ucrainei de Banca Mondială.

Această sumă se adaugă la cele 394 de milioane de lire sterline pe care Regatul Unit le-a oferit sub formă de granturi și va contribui la asigurarea în continuare a serviciilor umanitare vitale pentru ucraineni”, se precizează în același comunicat.

Vizita lui Johnson, care nu a fost anunțată în prealabil, a fost făcută publică pentru prima dată pe Twitter de către Ambasada Ucrainei în Marea Britanie. Contul a publicat o fotografie a celor doi lideri stând la un birou, unde, drept descriere apărea cuvântul „Surpriză”.

Johnson a scris ulterior pe Twitter că întâlnirea a fost o dovadă a „sprijinului de neclintit al Regatului Unit pentru poporul ucrainean” în „lupta țării împotriva campaniei barbare a Rusiei”.

De asemenea, a urmat un apel al ucrainenilor către națiunile occidentale de a trimite mai multe arme, în timp ce se pregătesc pentru așteptata ofensivă rusă în estul țării, după ce Moscova și-a retras forțele din jurul Kievului.

Într-o declarație ulterioară întâlnirii cu Zelenski, Johnson a declarat că Ucraina „a sfidat sorții și a respins forțele rusești de la porțile Kievului, realizând cea mai mare faptă de arme din secolul XXI”.

Datorită conducerii hotărâte a președintelui Zelenski și a eroismului și curajului invincibil al poporului ucrainean, scopurile monstruoase ale [președintelui rus Vladimir] Putin sunt zădărnicite”, a spus el după ce s-a întâlnit cu Zelenski, potrivit unui comunicat al Downing Street.

Johnson a declarat că Marea Britanie este „de neclintit” alături de poporul ucrainean în lupta în curs.
Ne intensificăm propriul sprijin militar și economic și convocăm o alianță globală pentru a pune capăt acestei tragedii și pentru a ne asigura că Ucraina supraviețuiește și prosperă ca națiune liberă și suverană”, a spus el.

Anterior, Zelenski a cerut comunității internaționale să ceară socoteală forțelor ruse, care au efectuat un atac cu rachete asupra unei gări aglomerate, ucigând cel puțin 52 de persoane.

Toate eforturile mondiale vor fi îndreptate pentru a stabili în fiecare minut cine a făcut ce, cine a dat ce ordine, de unde a venit racheta, cine a transportat-o, cine a dat comanda și cum a fost convenită această lovitură”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Vizita lui Johnson are loc la o zi după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borell, au fost în capitala ucraineană și au vizitat orașul Bucea, unde se pare că civilii au fost violați și uciși de trupele rusești de ocupație.