• Boris Johnson a dat undă verde finanțării unei noi centrale nucleare de mai multe miliarde de lire sterline, declanșând îngrijorări în rândul unora dintre aliații lui Liz Truss că aceasta ar putea limita viziunea sa economică.
  • Surse de la Whitehall au confirmat că premierul și cancelarul Nadhim Zahawi au dat undă verde finanțării pentru construcția reactorului nuclear Sizewell C din Suffolk.
  • Se va căuta finanțare privată pentru acest proiect estimat la 20-30 de miliarde de lire sterline.

Boris Johnson a dat undă verde finanțării unei noi centrale nucleare de mai multe miliarde de lire sterline, declanșând îngrijorări în rândul unora dintre aliații lui Liz Truss că aceasta ar putea limita viziunea sa economică.

Surse de la Whitehall au confirmat că premierul și cancelarul Nadhim Zahawi au dat undă verde finanțării pentru construcția reactorului nuclear Sizewell C din Suffolk.

Se va căuta finanțare privată pentru acest proiect estimat la 20-30 de miliarde de lire sterline.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

Guvernul va lua apoi o decizie finală privind investiția publică la începutul anului viitor, urmând să achiziționeze o participație de 20% din centrală, care va costa până la 6 miliarde de lire sterline.

Secretarul de stat pentru afaceri Kwasi Kwarteng, despre care se preconizează că va fi cancelarul lui Truss în cazul în care aceasta va câștiga cursa pentru conducerea conservatorilor, se spune că este de acord cu acest plan.

Dar tabăra ei nu părea să fie unită pe această temă, secretarul șef al Trezoreriei, Simon Clarke, exprimându-și îngrijorarea față de Johnson și Zahawi.

Într-o scrisoare transmisă către Sunday Times, Clarke a sugerat că acționând acum ar lega mâinile succesorilor lor.

Clarke, care se așteaptă să obțină un post de conducere în cabinet dacă Truss va câștiga, a declarat că cheluielile pentru Sizewell C sunt suficiente pentru a afecta în mod semnificativ cheltuielile și opțiunile fiscale ale viitorului guvern, în special în contextul presiunilor mai largi asupra finanțelor publice”.

Deși este în esență un prim-ministru interimar după ce a fost forțat să demisioneze în urma unei succesiuni de scandaluri, Boris a declarat anterior că nu va lua decizii majore înainte de a părăsi funcția.

Truss, candidată pentru a-l înlocui pe Johnson pe 6 septembrie a promis reduceri de taxe, inclusiv anularea creșterii asigurărilor naționale care costă cel puțin 30 de miliarde de lire sterline pe an.

Dar ea se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a oferi un sprijin suplimentar celor mai vulnerabili, în timp ce experții avertizează că plafonul prețurilor la energie ar putea depăși 6.000 de lire sterline în aprilie, într-o nouă creștere dureroasă.

Kwarteng, într-un articol pentru Mail On Sunday a promis că ajutorul va veni”, dar a insistat că este absolut rezonabil să nu se detalieze forma exactă a acestui sprijin” până mai târziu.

De asemenea, el a subliniat necesitatea de a continua cu mai multe centrale nucleare” pentru a crește securitatea energetică a Marii Britanii.

Consimțământul de dezvoltare pentru Sizewell C a fost aprobat de Kwarteng în iulie, dar negocierile privind decizia de investiție financiară erau în curs de desfășurare.