• Deputatul conservator Kevin Hollinrake spune că reducerea impozitelor nu va ajuta gospodăriile cele mai defavorizate.
  • Acesta susține că în lipsa unui sprijin specific pe perioada iernii, oamenii ar putea ajunge să rămână fără adăpost.
  • Comentariile lui Hollinrake vin în contextul în care Truss este acuzată că încearcă să evite controlul independent.

Planul lui Liz Truss de a se concentra pe reduceri de impozite pentru a aborda costul vieții – mai degrabă decât pe un sprijin specific pentru gospodăriile cu venituri mici – ar putea duce oamenii pe străzi, potrivit unuia dintre susținătorii rivalului său.

Deputatul conservator Kevin Hollinrake, care îl susține pe Rishi Sunak în cursa pentru a deveni următorul prim-ministru, a afirmat că ministrul de externe trebuie să înceteze să mai ofere „pomul magic al banilor” susținătorilor săi și să se gândească, în schimb, la modul în care îi poate ajuta pe cei mai nevoiași.

El a declarat pentru Kay Burley de la Sky News: „Să vorbești despre reduceri de taxe care ar ajuta o gospodărie cu venituri mici cu aproximativ o liră sterlină pe săptămână și totuși… să ajuți o gospodărie ca a mea cu aproximativ 30 de lire sterline pe săptămână, pur și simplu nu este corect. Acești oameni vor fi pe străzi. Lucrurile vor fi atât de rele pentru unele gospodării. Trebuie să oferiți acel pachet de sprijin țintă”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Comentariile lui Hollinrake vin în contextul în care Truss este acuzată că încearcă să „evite controlul independent” deoarece se pregătește să prezinte un buget luna viitoare fără o prognoză economică oficială din partea Biroului pentru Responsabilitate Bugetară, în ciuda faptului că aceasta este pregătită dacă ar fi solicitată.

Organizarea unui buget de urgență în septembrie – în care Truss intenționează să facă promisiuni de finanțare pe termen lung dacă va deveni prim-ministru – a fost o parte esențială a campaniei candidatei pentru a ajunge la numărul 10.

Ideea de a merge mai departe fără o prognoză a OBR a fost catalogată drept „îngrijorătoare” de către un economist și expert în finanțe guvernamentale, în timp ce echipa care îl susține pe Sunak a acuzat-o pe aceasta că dorește „să evite controlul independent”.

Ministrul de externe a fost criticat pentru lipsa percepută de claritate în ceea ce privește promisiunile sale financiare, fostul ministru veteran Michael Gove acuzând-o că și-a luat o „vacanță de la realitate”. Ea dorește să cheltuiască 30 de milioane de lire sterline pentru reducerea taxelor – cum ar fi anularea creșterii asigurărilor naționale și anularea majorării impozitului pe profit – folosind bani care, potrivit economiștilor, nu mai există din cauza inflației.

Sunak a declarat că aceasta ar ar arunca economia într-o „spirală a inflației” dacă nu ar alege între reducerea impozitelor și oferirea unui sprijin pentru costul vieții, deoarece aceasta ar însemna niveluri „periculoase” de împrumut.

„Realitatea este că Truss nu poate oferi un pachet de sprijin, precum și să se achite de reduceri de impozite permanente și nefinanțate în valoare de 50 de miliarde de lire sterline dintr-o singură lovitură”, a spus echipa sa.