• Boris Johnson a supravieţuit unui vot de încredere luna trecută, oferindu-i 12 luni de imunitate.
  • Unii parlamentari din Partidul său Conservator au încercat să schimbe regulile partidului pentru a scurta perioada de imunitate.
  • Conform Reuters, dacă Johnson va fi înlăturat de la conducerea guvernului, ar putea avea loc un proces pentru găsirea unui nou lider.

Boris Johnson a supravieţuit unui vot de încredere luna trecută, oferindu-i 12 luni de imunitate, dar unii parlamentari din Partidul său Conservator au încercat să schimbe regulile partidului pentru a scurta perioada de imunitate.

Alţi parlamentari făcuseră apel la echipa principală de miniştri ai cabinetului a lui Johnson să ia măsuri împotriva lui. Mai jos sunt opţiuni pentru cum ar putea fi demis Johnson şi cum ar funcţiona procesul de găsire a unui înlocuitor:

Johnson ar putea decide că a pierdut sprijinul prea multor membri ai partidului său şi ai cabinetului şi alege să demisioneze. Până acum nu a dat semne că ar fi dispus să facă asta.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Mai mulţi membri ai cabinetului ar putea să demisioneze şi să-l ceară pe Johnson să plece, aproape sigur forţându-l să demisioneze. Cu toate acestea, rapoartele din presă sugerează că alţi membri seniori ai cabinetului, inclusiv secretarul de Externe Liz Truss, secretarul Apărării Ben Wallace şi secretarul de stat pentru locuinţe, comunităţi şi administraţia locală, Michael Gove, rămân pe loc.

Unii parlamentari au încercat să schimbe regulile partidului, astfel încât să poată organiza un alt vot de încredere mai devreme decât este permis în prezent. Alegerile pentru Comitetul 1922, care stabileşte regulile, urmează să aibă loc în curând.

Găsirea unui succesor al lui Johnson

Conform Reuters, dacă Johnson va fi înlăturat de la conducerea guvernului, ar putea avea loc un proces pentru găsirea unui nou lider. Iată cum ar putea funcţiona acel proces, care este supravegheat de Comitetul din 1922:

Candidaţii care se propun pentru conducere trebuie să fie nominalizaţi de alţi doi parlamentari conservatori. Ar putea exista un domeniu larg de candidaţi.

Parlamentarii conservatori organizează apoi mai multe runde de voturi pentru a reduce numărul de candidaţi. De fiecare dată li se cere să voteze pentru candidatul lor favorit într-un scrutin secret, iar persoana cu cele mai puţine voturi este eliminată.

Acest proces se repetă până când rămân doi candidaţi. Ultimii doi candidaţi sunt apoi supuşi la votare prin poştă de către membrii Partidului Conservator, câştigătorul fiind numit noul lider. 

Liderul partidului cu majoritate în Camera Comunelor este premierul de facto. Ei nu trebuie să organizeze alegeri anticipate, dar au puterea de a face acest lucru.

Cât va dura totul?

Durata alegerilor interne poate varia, în funcţie de câţi oameni s-au prezentat. Theresa May a devenit lider la mai puţin de trei săptămâni după ce predecesorul ei, David Cameron a demisionat din funcţia de premier în 2016 şi toţi ceilalţi concurenţi au renunţat la mijlocul cursei.

Johnson s-a confruntat cu fostul ministru al Sănătăţii, Jeremy Hunt, în turul de scrutin al membrilor conservatori pentru a o înlocui pe May în 2019 şi a preluat mandatul la două luni după ce May şi-a anunţat intenţia de a demisiona.