• Britanicii trebuie să îndure o iarnă grea” din cauza crizei costului vieții pentru a continua să sprijine Ucraina devastată de război, a declarat Boris Johnson.
  • Premierul a sugerat că facturile ridicate la energie sunt un preț care merită plătit pentru a împiedica Rusia să știrbească suveranitatea unei națiuni europene în 2022.
  • Dacă noi plătim în facturile noastre de energie pentru relele lui Vladimir Putin, oamenii din Ucraina plătesc cu sângele lor”, a spus el.

Britanicii trebuie să îndure o iarnă grea” din cauza crizei costului vieții pentru a continua să sprijine Ucraina devastată de război, a declarat Boris Johnson.

Premierul a sugerat că facturile ridicate la energie sunt un preț care merită plătit pentru a împiedica Rusia să știrbească suveranitatea unei națiuni europene în 2022.

Dacă noi plătim în facturile noastre de energie pentru relele lui Vladimir Putin, oamenii din Ucraina plătesc cu sângele lor”, a spus el.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Deputatul Johnson a efectuat o ultimă vizită surpriză la Kiev, în încercarea de a-și construi moștenirea și a primit Ordinul Libertății al Ucrainei din partea președintelui Volodimir Zelenski.

El i-a îndemnat atât pe aliații occidentali, cât și pe poporul britanic să mențină cursul împotriva agresiunii Rusiei, în ciuda anunțului din această vineri că facturile vor fi racolate în octombrie.

Premierul a declarat într-o conferință de presă comună cu Zelenski: „Știm că iarna care vine va fi grea. Iar Putin va manipula livrările de energie rusească pentru a încerca să chinuie gospodăriile din Europa. Iar primul nostru test, ca prieteni ai Ucrainei, va fi să înfruntăm și să suportăm această presiune, pentru a-i ajuta pe consumatori, dar și pentru a ne construi propriile rezerve. Și cred că, pe măsură ce trecem de această iarnă, poziția noastră se va consolida. Și cu fiecare săptămână, lună care trece, poziția lui Putin va slăbi, pârghiile sale vor scădea. Și de aceea, acum trebuie să continuăm și să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina.”

Johnson a declarat că Putin a subestimat prețul pe care lumea era dispusă să-l plătească pentru a sprijini Ucraina”, adăugând: Nu am avut încredere în Putin. Am făcut-o și o vom face și chiar dacă trebuie să acceptăm că, după șase luni de război, prețul este într-adevăr un preț mare. Iar eu vin din Marea Britanie, unde ne luptăm cu inflația care a fost determinată de creșterea prețurilor la energie, cauzată de războiul lui Putin. Și ne confruntăm cu greve conduse de sindicate, de șefi, care au convingerea ruinătoare că cea mai bună modalitate de a face față creșterii prețurilor la energie este cu salarii din ce în ce mai mari, când, desigur, acest lucru nu face decât să arunce benzină pe flăcări.”

În ultima sa călătorie în Ucraina înainte de a părăsi funcția, Johnson a stabilit un ajutor militar suplimentar de 54 de milioane de lire sterline, inclusiv drone pentru a viza forțele rusești.

Întâlnirea sa cu președintele Volodimir Zelenski a avut loc de ziua independenței Ucrainei, marcând 31 de ani de la ruperea de sub dominația Moscovei în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

Conflictul și sancțiunile economice impuse Rusiei au contribuit la creșterea prețurilor globale la gaze, care au dus la creșterea facturilor gospodăriilor.

Premierul va părăsi funcția pe 6 septembrie, a doua zi după ce Liz Truss sau Rishi Sunak va ieși învingător în competiția pentru conducerea conservatorilor.

El a subliniat că Marea Britanie va continua să fie alături de prietenii noștri ucraineni” și a profitat de întâlnirea sa cu Zelenski pentru a prezenta un nou pachet de ajutor militar, inclusiv 2.000 de drone și muniții de pândă.

Zelenski a declarat că Johnson este un  „mare prieten al Ucrainei”.