• Fostul prim-ministru a recunoscut, de asemenea, că a făcut o greșeală atunci când a semnat protocolul privind Irlanda de Nord ca parte a acordului său privind Brexit.
  • Protocolul a determinat DUP să părăsească instituțiile de împărțire a puterii în Irlanda de Nord din cauza prevederii sale privind prezența unei bariere comerciale în Marea Irlandei.
  • El a spus că speră că DUP se va întoarce la Stormont, în ciuda preocupărilor proprii ale partidului cu privire la Cadrul Windsor.

Boris Johnson a criticat acordul post-Brexit încheiat de Rishi Sunak cu UE pentru a rezolva problema protocolului cu Irlanda de Nord, susținând că acesta nu „recuperează controlul” de la Bruxelles.
Johnson a declarat că ar fi  „foarte dificil” să voteze în favoarea acordului încheiat de Sunak și l-a îndemnat pe prim-ministru să ia în considerare utilizarea proiectului său de lege pentru a anula unilateral protocolul dacă acesta  „nu funcționează”.

Boris Johnson a declarat la Summitul Global Soft Power din Londra: Când m-am uitat la acordul pe care îl avem, am sentimente amestecate. Sunt conștient de unde se află impulsul”. El a adăugat:  „Îmi va fi foarte greu să votez eu însumi pentru așa ceva, pentru că eu cred că ar fi trebuit să facem ceva diferit, indiferent cât de mult tencuială s-a desprins de pe tavanul de la Bruxelles”.

Johnson a declarat că  „trebuie să sperăm că va funcționa” și că înțelege de ce oamenii vor să  „treacă peste” argumentele legate de Brexit și să accepte acordul.  „Înțeleg asta”, a spus el. Dar, referindu-se la proiectul de lege privind protocolul pentru Irlanda de Nord – care a fost abandonat de Sunak – fostul lider conservator a adăugat:  „Dacă nu funcționează, sper că vom avea curajul să desfășurăm din nou acel proiect de lege”.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Boris Johnson a declarat că a dorit să fie  „clar cu privire la ceea ce se întâmplă cu adevărat aici”, adăugând:  „Nu este vorba despre preluarea controlului de către Marea Britanie și, deși există facilități, aceasta este de fapt o versiune a soluției care i-a fost oferită anul trecut lui Liz Truss, când era ministru de externe”. Arătând că nu intenționează să renunțe la această problemă, el a adăugat:  „Voi continua să fac campanie pentru ceea ce eu consider a fi Brexit… pentru că acest lucru nu înseamnă nimic dacă nu este un guvern Brexit, iar Brexit nu înseamnă nimic dacă noi, în această țară, nu facem lucrurile diferit.”

El a spus că speră că DUP se va întoarce la Stormont, în ciuda preocupărilor proprii ale partidului cu privire la Cadrul Windsor. Referindu-se la liderul DUP, Sir Jeffrey Donaldson, Johnson a spus:  „Sper că poate găsi o modalitate de a se împăca pe sine și partidul său [cu] revenirea la împărțirea puterii”.

Fostul prim-ministru a recunoscut, de asemenea, că a făcut o greșeală atunci când a semnat protocolul privind Irlanda de Nord ca parte a acordului său privind Brexit. Protocolul a determinat DUP să părăsească instituțiile de împărțire a puterii în Irlanda de Nord din cauza prevederii sale privind prezența unei bariere comerciale în Marea Irlandei.