• Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a respins cu sfidătoare apelurile de a demisiona după ce o anchetă internă de miercuri (25) a constatat că el a condus o cultură a petrecerilor de încălcare a blocajului care s-au desfăşurat până târziu în noapte şi au prezentat chiar o luptă beţivă între personal.
  • Johnson se numără printre zecile de persoane din Downing Street care au primit amenzi ale poliţiei pentru încălcarea reglementărilor Covid, ceea ce face din numărul 10 cea mai sancţionată adresă din Marea Britanie.
  • Ancheta a constatat că a izbucnit o încăierare, un participant era bolnav şi s-au consumat cantităţi excesive de alcool când lucrătorii de la Downing Street au organizat o petrecere în mijlocul crizei coronavirusului din Marea Britanie, deoarece restul ţării respecta reguli stricte de blocare.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a respins cu sfidătoare apelurile de a demisiona după ce o anchetă internă de miercuri (25) a constatat că el a condus o cultură a petrecerilor de încălcare a blocajului care s-au desfăşurat până târziu în noapte şi au prezentat chiar o luptă beţivă între personal.

Incidentele s-au petrecut la o petrecere de plecare pe 18 iunie 2020, care a început în Camera Cabinetului şi ulterior s-a mutat în camera Secretarului de Cabinet din apropiere, ultimul membru al personalului plecând la ora 3:13 dimineaţa următoare.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Fosta şefă de etică a guvernului, Helen MacNamara, a participat pentru o parte a serii şi a oferit un aparat de karaoke, potrivit raportului de anchetă.

„Evenimentul a durat câteva ore. A existat un consum excesiv de alcool de către unele persoane. O persoană a fost bolnavă. A avut loc o altercare minoră între alte două persoane”, se arată în raport.

La acea vreme, adunările mari au fost interzise pentru a ajuta la reducerea răspândirii infecţiilor.

Johnson, care a fost amendat de poliţie pentru participarea la una dintre petreceri, a declarat miercuri parlamentului că şi-a asumat întreaga responsabilitate pentru cultura din Downing Street şi a spus că este îngrozit de ceea ce s-a întâmplat la evenimente la care nu a fost prezent.

În ajunul înmormântării Prinţului Philip din aprilie 2021, oamenii au participat la o petrecere în care leagănul fiului primului ministru a fost rupt în grădina din Downing Street şi ultimul membru al personalului a plecat la ora 4:20 dimineaţa.

Unii angajaţi beţi au fost încurajaţi să plece de la ieşirea din spate a nr. 10, dar alţii „au rămas în clădire şi au continuat să bea alcool până la primele ore”, se arată în raport.

Comportament „inacceptabil”.

Înalt funcţionar public Sue Gray, care a efectuat investigaţiile, a spus că a fost informată despre „mai multe exemple” de comportament „inacceptabil” faţă de personalul de securitate şi de curăţenie din Downing Street.

Johnson a spus că este „repugnant” faptul că personalul a fost maltratat şi a spus că a început să facă anchete pentru a afla cine este responsabil.

Gray a evidenţiat, de asemenea, ocaziile în care personalul a ridicat întrebări despre dacă evenimentele ar trebui să aibă loc sau despre beţia în Downing Street şi au fost respinse preocupările.

Am descoperit că unii membri ai personalului au fost martori sau au fost supuşi unor comportamente la locul de muncă pentru care s-au simţit îngrijoraţi, dar uneori nu se simţeau în stare să le ridice în mod corespunzător”, se spune în raport.

După o petrecere din 18 decembrie, care a avut loc în biroul de presă din Downing Street, un curăţător a descoperit că vin roşu a fost vărsat peste pereţi şi pe cutii de hârtie pentru fotocopiator, se arată în raport.

În urma unui alt eveniment, Martin Reynolds, fostul secretar privat principal al lui Johnson, s-a lăudat colegilor de pe serviciul de mesagerie WhatsApp că personalul părea să fi „scăpat” cu băuturi în grădina Downing Street în mai 2020.

Reynolds a demisionat din funcţia sa din Downing Street la începutul acestui an şi a preluat un rol în Ministerul de Externe.

Întrebat de ce Reynolds rămâne în guvern, Johnson a spus că este nedrept să vorbim despre oficiali individuali.

Dar el a spus: „Oricine este implicat în toată această afacere regretabilă trebuie să-şi înveţe lecţiile”.