• Johnson a fost forțat să plece din funcție la începutul acestui an.
  • Candidații la funcția de premier au nevoie de 100 de nominalizări de deputați.
  • Sunak este favoritul caselor de pariuri.

Boris Johnson se întoarce în Marea Britanie, în timp ce ia în considerare o încercare îndrăzneață de a obține un al doilea mandat de prim-ministru, la doar câteva săptămâni după ce a fost forțat să demisioneze, unii colegi avertizând că revenirea sa ar putea crea mai mult haos politic.

Potențialii candidați pentru a o înlocui pe premierul Liz Truss, care a demisionat dramatic joi, după numai șase săptămâni la putere, s-au angajat într-un weekend frenetic de lobby pentru a obține suficiente nominalizări pentru a intra în competiția pentru conducere înainte de termenul limită de luni.
Johnson, care se afla în vacanță în Caraibe când Truss a demisionat și nu a spus nimic public despre o candidatură pentru vechiul său post, a primit sprijinul a zeci de parlamentari conservatori, dar trebuie să obțină 100 de nominalizări pentru a fi luat în considerare.

Ministrul comerțului, James Duddridge, a declarat vineri că Johnson i-a spus că este „dispus”. Johnson a fost huiduit de unii pasageri din avionul spre Marea Britanie, potrivit unui reporter Sky News aflat în zborul care ar urma să ajungă la Londra sâmbătă dimineața.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ar fi o resurecție politică extraordinară pentru fostul jurnalist și primar al Londrei, care a părăsit funcția învăluit în scandaluri, dar care s-a plâns că colegii săi „au schimbat regulile la jumătatea cursei” – o înjurătură la adresa parlamentarilor conservatori care nu i-au permis să facă un mandat complet.

Fostul ministru al apărării Penny Mordaunt a devenit primul candidat care și-a declarat oficial intenția de a candida pentru a fi următorul lider al Partidului Conservator, dar Johnson și Rishi Sunak, fostul său ministru de finanțe, au fost în frunte cu potențialii contracandidați înainte de votul de săptămâna viitoare.
Perspectiva revenirii lui Johnson la guvernare este un subiect polarizator pentru mulți din Partidul Conservator, care este profund divizat după ce a văzut patru prim-miniștri în șase ani.

Pentru unii parlamentari conservatori, Johnson este un câștigător de voturi, capabil să atragă în întreaga țară nu doar prin celebritatea sa, ci și prin optimismul său energic. Pentru alții, Johnson este o figură toxică, iar întrebarea este dacă poate convinge zecile de legislatori care l-au abandonat că el este acum persoana care poate unifica partidul și îi poate redresa soarta în declin.