• Niciun candidat nu și-a declarat încă intenția de a candida.
  • Există îndoieli că Johnson poate atinge ținta de 100 de nominalizări de deputați.
  • Sunak este favoritul caselor de pariuri.

Boris Johnson și fostul său ministru de finanțe, Rishi Sunak, se aflau vineri în fruntea potențialilor pretendenți la înlocuirea premierului britanic Liz Truss, candidații sondând sprijinul pentru a deveni liderul Partidului Conservator în cadrul unei competiții accelerate.

După ce Truss a demisionat joi, punând astfel capăt celor șase săptămâni petrecute la putere, cei care vor să o înlocuiască încercau să găsească cele 100 de voturi din partea parlamentarilor conservatori necesare pentru a candida într-o competiție care speră ca partidul să își relanseze soarta bolnavă. În condițiile în care, potrivit sondajelor de opinie, conservatorii se confruntă aproape cu o ștergere la următoarele alegeri naționale, a început cursa pentru a deveni al cincilea premier britanic în șase ani.

Câștigătorul va fi anunțat fie luni, fie vineri, săptămâna viitoare. În ceea ce ar fi o revenire extraordinară, Johnson, care a fost înlăturat de legislatori în urmă cu puțin peste trei luni, era în mare vogă alături de Sunak pentru a fi încoronat ca viitor prim-ministru.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Cred că are acea experiență dovedită pentru a schimba lucrurile. El poate să le întoarcă din nou. Și sunt sigur că colegii mei aud acest mesaj tare și clar, a declarat parlamentarul conservator Paul Bristow despre Johnson la radio LBC.

Boris Johnson poate câștiga următoarele alegeri generale, a spus el. Johnson, care a părăsit funcția comparându-se cu un dictator roman adus la putere de două ori pentru a respinge crizele, s-ar putea confrunta cu dificultăți în atingerea celor 100 de voturi după ce mandatul său de trei ani a fost afectat de scandaluri și acuzații de comportament necorespunzător.

Unul dintre foștii săi consilieri, care nu mai vorbește cu Johnson și care a cerut să nu fie identificat, a declarat că este puțin probabil ca acesta să atingă ținta, după ce și-a înstrăinat zeci de conservatori în timpul mandatului său marcat de scandaluri.

Cotidianul Financial Times, care a cerut organizarea de noi alegeri, a declarat că o revenire a lui Boris ar fi farsă. Will Walden, care, de asemenea, a lucrat anterior pentru Johnson, a declarat că fostul prim-ministru se întorcea din vacanță și făcea sondaje. Țara are nevoie de un lider matur și serios. Boris a avut șansa lui, să mergem mai departe. Bănuiesc că nu asta va face partidul conservator, s-ar putea foarte bine să-l realeagă, a declarat el pentru BBC.

Ministrul afacerilor Jacob Rees-Mogg a declarat că îl susține pe Boris, scriind pe Twitter cu hashtag-ul #Borisorbust. Concursul a început joi, la câteva ore după ce Truss s-a postat în fața biroului său din Downing Street pentru a spune că nu mai poate continua.