• Johnson a declarat că, odată ce Rusia și-a lansat invazia în februarie, atitudinile în Europa s-au schimbat rapid.
  • Johnson a subliniat că națiunile UE s-au raliat mai târziu în spatele Ucrainei și că acum oferă un sprijin ferm.
  • El spune că acest lucru nu a fost în mod universal cazul în perioada de dinaintea invaziei rusești.

Fostul premier britanic Boris Johnson a afirmat că Franța „neagă” perspectiva unei invazii rusești în Ucraina și a acuzat guvernul german că a favorizat inițial o înfrângere rapidă a armatei ucrainene în detrimentul unui conflict de lungă durată.

Johnson a declarat luni pentru rețeaua parteneră a CNN Portugal că atitudinile națiunilor occidentale au variat foarte mult înainte ca Moscova să lanseze invazia totală a Ucrainei la 24 februarie, indicând trei țări importante din UE în comentarii care este puțin probabil să fie bine primite în capitalele europene.

În timp ce Johnson a subliniat că națiunile UE s-au raliat mai târziu în spatele Ucrainei și că acum oferă un sprijin ferm, acest lucru nu a fost în mod universal cazul în perioada de dinaintea invaziei rusești.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Acest lucru a fost un șoc uriaș… puteam vedea grupurile tactice de batalioane rusești adunându-se, dar diferite țări aveau perspective foarte diferite”, a declarat Johnson pentru Richard Quest de la CNN în Portugalia. „La un moment dat, punctul de vedere al Germaniei a fost că, dacă se va întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să se retragă”, a susținut Johnson, citând „tot felul de motive economice solide” pentru această abordare.

„Nu am putut susține acest lucru, am crezut că este un mod dezastruos de a privi lucrurile. Dar pot înțelege de ce au gândit și simțit așa cum au făcut-o”, a continuat Johnson. De la invazia Moscovei, Germania a încercat rapid să își reducă dependența de energia rusă.

„Să nu aveți nicio îndoială că francezii au fost în negare până în ultimul moment”, a mai spus Johnson.
Președintele francez Emmanuel Macron a fost în fruntea eforturilor Europei de a-l descuraja pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina, vizitându-l la Kremlin cu doar câteva săptămâni înainte ca liderul rus să ordone intrarea trupelor sale în țară. În martie, șefului serviciilor de informații militare franceze, generalul Eric Vidaud, i s-a spus să se retragă din funcție, în parte pentru că „nu a reușit să anticipeze” invazia rusă în Ucraina, a declarat atunci pentru CNN o sursă militară care avea cunoștință despre acest lucru.

Johnson a criticat, de asemenea, răspunsul inițial al Italiei la amenințarea unei invazii. El a declarat pentru Quest că guvernul său – condus la acea vreme de Mario Draghi – „la un moment dat, pur și simplu a spus că nu ar putea susține poziția pe care o luăm”, având în vedere dependența „masivă” de hidrocarburile rusești.

CNN a luat legătura cu guvernele francez și german. Biroul lui Draghi a refuzat să comenteze. Mulți observatori au crezut inițial că o invazie rusă în Ucraina va fi finalizată în câteva săptămâni sau zile, dar forțele Kievului au respins în schimb atacul inițial al Moscovei spre capitală și au desfășurat mai recent contraofensive de succes pentru a recâștiga teren în estul și sudul țării.

Johnson a declarat că, odată ce Rusia și-a lansat invazia în februarie, atitudinile în Europa s-au schimbat rapid.