• Macron a fost rugat să răspundă criticilor care spun că Franța exploatează legăturile economice și politice istorice.
  • Criticii descriu operațiunea Franței ca fiind un eșec și o acuză că a destabilizat și mai mult regiunea.
  • În ultimii ani, Franța a jucat pentru influență alături de Rusia.

Președintele Emmanuel Macron a acuzat Rusia că alimentează propaganda anti-franceză în Africa pentru a servi ambițiilor „prădătoare” în națiunile africane cu probleme, unde Franța a suferit în ultimii ani eșecuri militare și o pierdere mai largă de influență.

Vorbind în marja unui summit al națiunilor francofone din Tunisia, Macron a fost rugat să răspundă criticilor care spun că Franța exploatează legăturile economice și politice istorice din fostele sale colonii pentru a-și servi propriile interese.

„Această percepție este alimentată de alții, este un proiect politic”, a declarat Macron într-un interviu pentru TV5 Monde. „Nu sunt prost, mulți oameni de influență, care vorbesc uneori în programele dumneavoastră, sunt plătiți de ruși. Îi cunoaștem”, a spus el.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

„O serie de puteri, care vor să-și extindă influența în Africa, fac acest lucru pentru a afecta Franța, pentru a-i afecta limba, pentru a semăna îndoieli, dar mai ales pentru a urmări anumite interese”, a adăugat el.
Franța, fosta putere colonială în cea mai mare parte a Africii occidentale și centrale, are legături militare de lungă durată în toată Africa francofonă, iar trupe franceze au fost staționate în Mali timp de un deceniu în cadrul unei operațiuni de combatere a terorismului.

Criticii descriu operațiunea Franței ca fiind un eșec și o acuză că a destabilizat și mai mult regiunea.
De asemenea, în ultimii ani, Franța a jucat pentru influență alături de Rusia, prin desfășurarea contractorului militar privat Wagner Group în mai multe țări, inclusiv în Republica Centrafricană (RCA) și în Mali.