- După mai multe zile de haos, calmul a revenit la Brasilia.
- Autoritățile au declarat că peste 200 de persoane au fost arestate.
- Bolsonariștii au protestat împotriva revenirii la putere a preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe Bolsonaro.
După mai multe zile de haos, calmul a revenit la Brasilia. A doua zi după asaltul comis de susținătorii fostului președinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, ministrul brazilian al justiției și securității publice, Flavio Dino, a declarat că palatul prezidențial, Congresul și Curtea Supremă au fost evacuate în totalitate luni, 9 ianuarie, și că peste 200 de persoane au fost arestate, potrivit mass media internațională.
Lula, care a efectuat o vizită de urgență în capitală, a promis: „Îi vom găsi pe toți și toți vor fi pedepsiți pentru ca nimeni să nu mai îndrăznească cu un drapel național în spate. Cei care au finanțat aceste demonstrații vor plăti pentru aceste acte iresponsabile și nedemocratice” .
Aflat în funcție de numai o săptămână, el a deplâns, de asemenea, evenimente „fără precedent în istoria Braziliei” și a denunțat opera unor „vandali, fanatici fasciști” .
Fostul preşedinte Jair Bolsonaro a reacţionat pe Twitter după incidente. El a scris că manifestaţiile paşnice sunt parte a democraţiei, însă cele ca acelea de la Brazilia depăşesc regulile: ,,Manifestaţiile paşnice, legale, fac parte din democraţie. Însă devastarea şi invadarea clădirilor publice, cum s-a întâmplat astăzi, la fel ca acelea făcute de stânga în 2013 şi 2017, sunt dincolo de regulă” .
De la Macron la Biden, reacții din întreaga lume
Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus lui Lula că poate ,,conta pe sprijinul de nezdruncinat al Franței” .
Omologul său american, Joe Biden, a calificat violența protestatarilor drept ,,scandaloasă„.
,,Folosirea violenței pentru a ataca instituțiile democratice este întotdeauna inacceptabilă” , a scris pe Twitter secretarul său de stat Antony Blinken.
Filiala braziliană a organizaţiei Amnesty International a cerut, la rândul său, ,,o anchetă rapidă şi imparţială” asupra acestor evenimente care au reamintit asaltul asupra Capitoliului de la Washington, din ianuarie 2021, de către partizanii fostului preşedinte Donald Trump după înfrângerea acestuia în faţa lui Joe Biden.
Centrul puterii la Brasilia a fost aruncat în haos. Zona fusese, însă, izolată de autorităţi, dar bolsonariştii au reuşit să forţeze cordoanele de securitate.
Poliţiştii au încercat în zadar să-i respingă cu gaze lacrimogene. Un agent de poliţie călare a tras jos cu forţa şi apoi lovit de atacatori înarmaţi cu bastoane.
Un sindicat local de presă a raportat atacuri asupra a cinci jurnalişti. Printre aceştia, unui fotoreporter al AFP, bătut, i s-a furat tot echipamentul.
Pagubele sunt considerabile in cele trei clădiri imense care reprezintă comori ale arhitecturii moderne şi sunt pline de opere de artă.
Tablouri de o valoare inestimabilă au fost deteriorate, printre care ,,Duas Mulatas” semnat de pictorul modernist Di Cavalcanti, expuse în Palatul Prezidenţial şi găurite în mai multe locuri, potrivit fotografiilor care circulă pe reţelele sociale.
,,Trebuie să restabilim ordinea după aceste alegeri frauduloase” , a declarat pentru AFP Sarah Lima, inginer pro-bolsonaro de 27 de ani venită din Goianesia, la 300 de kilometri de Brasilia.
Bolsonariştii au manifestat deja în faţa cazărmilor militare după înfrângerea fostului preşedintelui pe 30 octombrie.
Ei au cerut intervenţia armatei pentru a-l împiedica pe Lula da Silva să revină la putere pentru un al treilea mandat, după cele din 2003 până în 2010.