• Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, i-a declarat președintelui rus, Vladimir Putin, că Brazilia susține o rezolvare pașnică a conflictului ruso-ucrainean.
  • După o discuţie cu Putin la Kremlin, Bolsonaro a declarat că Brazilia este interesată de reactoare nucleare mici fabricate de compania energetică de stat rusă Rosatom.
  • În întâlnirile anterioare de la Kremlin, atât președintele francez Emmanuel Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz au rămas la distanță de Putin, deoarece au refuzat să facă testele rusești COVID-19. Bolsonaro a făcut, însă, testul rusesc.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat miercuri că a vorbit cu omologul rus Vladimir Putin la Moscova despre criza ucraineană, dar a precizat că nu a transmis niciun mesaj specific, în afară de faptul că Brazilia susţine o rezolvare paşnică.

I-am spus lui Putin că Brazilia susţine orice ţară care caută pacea. Şi asta este intenţia sa”, a declarat președintele Braziliei, Jair Bolsonaro reporterilor, după întâlnirea cu liderul rus.

El a adăugat că Rusia a început să-şi retragă trupele din jurul graniţei cu Ucraina – o afirmaţie contestată de Statele Unite şi NATO. Bolsonaro a mai precizat că retragerea trupelor este un semn că „s-a prezentat o cale spre o soluţie paşnică”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Bolsonaro a ignorat apelurile SUA de a-şi amâna călătoria la Moscova, care a coincis cu eforturile diplomatice intense ale Occidentului de a-l descuraja pe Putin să invadeze ţara vecină.

Brazilia are de mult timp legături cordiale cu Rusia, care este membră a grupului BRICS de economii emergente.

După o discuţie cu Putin la Kremlin, Bolsonaro a declarat că Brazilia este interesată de reactoare nucleare mici fabricate de compania energetică de stat rusă Rosatom. Discuţia de două ore a lui Bolsonaro cu Putin a inclus, de asemenea, discuţii despre vânzarea de îngrăşăminte de care are mare nevoie agricultura braziliană şi despre cooperarea în domeniul apărării şi al tehnologiei nucleare.

Spre deosebire de alte personalităţi globale – inclusiv preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, care au fost recent fotografiaţi vorbind cu Putin la Kremlin la capătul unei mese imense – Bolsonaro a stat în aproprierea lui Putin.

Atât Macron, cât şi Scholz au fost ţinuţi mai departe din cauza refuzului lor de a face testele ruseşti COVID-19 înainte de întâlnirile cu Putin. Bolsonaro a făcut testul rusesc, a confirmat biroul său.