• Defrișările coroborate cu schimbările climatice au avut un impact substanțial asupra Amazonului.
  • Un raport al unui grup de experți ai Națiunilor Unite privind clima a avertizat luni că guvernele nu fac suficient de mult pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră pentru a evita cele mai grave efecte ale încălzirii globale.
  • Datele arată că în timp ce utilizarea combustibililor fosili este în cea mai mare parte de vină, defrișările reprezintă aproximativ 10% din emisiile globale.

Amazonul brazilian înregistrează o creștere de 64% a defrișărilor în primele trei luni ale anului 2022, comparativ cu anul precedent. Brazilia a stabilit un nou record sumbru în ceea ce privește defrișările din Amazon în primele trei luni ale anului 2022, comparativ cu anul precedent, arată datele guvernamentale, ceea ce a stârnit îngrijorarea și avertismentele ecologiștilor.

Din ianuarie până în martie, defrișările din Amazonia braziliană au crescut cu 64% față de anul trecut, ajungând la 941 de km pătrați, arată datele agenției naționale de cercetare spațială Inpe. Această suprafață, mai mare decât orașul New York, este cea mai mare suprafață de pădure pierdută în această perioadă.

Monica Yanakiew de la Al Jazeera, care transmite de la Rio de Janeiro, a declarat că noile date sunt deosebit de îngrijorătoare deoarece Brazilia se află în plin sezon ploios, o perioadă în care, de obicei, tăietorii de lemne nu taie copaci, iar fermierii nu îi ard pentru a curăța terenurile. „Așadar, ar trebui să fie mai puțină activitate, ar trebui să fie mai puțină defrișare”, a spus Yanakiew.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Ea a adăugat că cifrele au venit în contextul în care reprezentanții a 100 de triburi indigene se află în capitala Brasilia pentru a cere mai multă protecție pentru pământurile lor și pentru a denunța legile propuse care ar permite guvernului să exploateze în continuare pădurea tropicală.

„Ei protestează pentru a se asigura că Congresul nu va aproba proiectele de lege care au fost promovate de guvern pentru a facilita exploatarea comercială a pădurii [tropicale] amazoniene. Președintele Jair Bolsonaro încearcă să facă acest lucru înainte de a candida pentru realegere în octombrie”.

Biroul președintelui și Ministerul Mediului din Brazilia nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii ale agenției de știri Reuters cu privire la datele privind defrișările de vineri.

Aceste date au arătat că defrișările au încetinit cu 15% pentru luna martie, dar au urmat două luni de recorduri.
Distrugerea este determinată în principal de agricultură și de speculațiile cu terenuri în Brazilia, o putere agricolă și cel mai mare exportator de carne de vită și soia din lume. În această țară se află aproximativ 60% din pădurea amazoniană.

Raoni Rajao, profesor de management de mediu la Universitatea Federală din Minas Gerais, a declarat că situația din Amazon este „destul de gravă”.