- Peste 100.000 de polonezi au manifestat duminică pentru a-și arăta apartenența la Uniunea Europeană, relatează Reuters.
- Judecătorii constituționali au decis, săptămâna trecută, că anumite părți din legislația UE sunt incompatibile cu Constituția Poloniei.
- Decizia Tribunalului Constituțional a îngrijorat populația țării, fiind ridicată ipoteza că Polonia ar putea ieși din UE.
Polonezii care susțin apartenența la UE au participat la manifestații în întreaga țară, pe fondul temerilor că ar putea părăsi blocul comunitar. Protestele au avut loc după ce, joi, instanța supremă a Poloniei a decis că unele articole-cheie din legislația UE sunt „incompatibile” cu Constituția țării.
Organizatorii au declarat că au avut loc manifestații în peste 100 de orașe, iar în Varșovia au participat aproximativ 100.000 de persoane. Politicieni din opoziție, activiști și artiști au luat parte la demonstrații.
La mitingul din capitală, Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European și în prezent lider al partidului de opoziție Platforma Civică, a făcut apel la oameni să „apere o Polonie europeană”.
Wanda Traczyk-Stawska, o femeie în vârstă de 94 de ani, veterană a revoltei de la Varșovia împotriva ocupației naziste din 1944, a luat cuvântul la unul dintre evenimente.
„Aceasta este Europa noastră și nimeni nu ne va scoate din ea”, a spus ea, potrivit BBC.
Liderii din întreaga UE au criticat joi decizia Tribunalului Constituțional din Polonia.
Această decizie este cea mai recentă dintr-o dispută din ce în ce mai aprigă între blocul comunitar și Polonia.
Decizia Tribunalului Constituțional a respins efectiv principiul de bază conform căruia legislația UE are întâietate asupra legislației naționale.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a apărat hotărârea. „Avem aceleași drepturi ca și alte țări. Vrem ca aceste drepturi să fie respectate”, a scris el, pe Facebook, imediat după decizie.
El a insistat totuși că „locul Poloniei este și va fi în familia europeană a națiunilor”, iar partidul său a declarat că nu are planuri pentru ceea ce unii numesc „Polexit”.