• Astăzi începe summitul Brics care va dura până pe 24 august, iar China, Rusia, India, Brazilia și Africa de Sud sunt deja membri.
  • La summit vor participa Xi Jinping, Modi, Lula și Ramaphosa, în schimb Vladimir Putin nu va fi prezent la summit, dar îl trimite pe Lavrov.
  • Kremlinul încurajează 300.000 de ruși să se mute în Mariupol, iar rușii oferă credite ipotecare ieftine celor care se mută în Mariupol.

Departe de UE și de NATO, membri Brics se adună mâine în Africa de Sud. Xi Jinping, Modi și Lula vor ateriza și discuta cu președintele Africii de Sud Ramafosa despre extinderea blocului ca să devină o alternativă la G7.

Putin nu îi va „onora” cu prezența ca să nu-i dea o bătăie de cap lui Ramafosa care trebuie să-l aresteze conform legii internaționale. Însă președintele Rusiei va intra prin video conferință și își trimite omul de încredere Lavrov, la summit. Deși Iran și Belarus vor să intre în Brics, iar Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt țările dorite de toți.

Zelenski cere mai multe arme

Între timp Zelenski s-a dus în vizită în Danemarca la discuții cu regina Margareta și politicienii danezi. „Toți vecinii Rusiei sunt amenințați dacă Ucraina nu câștigă” a spus Zelenski care a cerut mai multe arme. Mesajul lui i-a convins pe danezi, iar Zelenski le-a mulțumit în public.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

Până să ajungă avioanele F-16 în Ucraina, rușii pregătesc „marea deportare”. În orașul Mariupol din regiunea Donețk ocupată de ruși, Kremlinul a pus la cale un plan prin care vrea să încurajeze peste 300.000 de ruși să se mute în Mariupol. Creditele ipotecare ieftine sunt principala armă financiară a Kremlinului care estimează că până în 2035, Mariupol va fi repopulat.

Republica Moldova în schimb i-a interzis artistului Goran Bregovic și trupei sale să intre în țară pentru că Bregovic a susținut ocuparea Crimeei din 2014, dar și invazia Ucrainei. Autoritățile de la Chișinău spun că persoanele publice care susțin războiul, discordia și ura nu sunt dorite pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește și: