• Coaliția economică BRICS vrea să extindă invitațiile de aderare către 6 națiuni: Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și EAU.
  • Xi Jinping așteaptă extinderea BRICS de mai bine de 10 ani. Putin: „Vom extinde influența BRICS în lume”.
  • Peste 40 de țări au solicitat oficial aderarea la alianța politică.

Blocul comunitar economic BRICS, care este compus din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, vrea să-și extindă influența în lume. În timpul Summit-ului din Africa de Sud, BRICS a invitat alte 6 națiuni să se alăture coaliției economice. Calitatea  de membru va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 dacă țările invitate vor fi de acord cu criteriile de aderare, scrie CNBS.

Flavius Caba Maria, expert și consultant în Orientul Mijlociu, a vorbit la ȘTIU despre importanța BRICS pe plan mondial: „Este o platformă de discuții, de dialog sau de cooperare multilaterală a unor state a căror voce nu este auzită pe celelalte platforme existente: G7, G20 sau NATO. Aceste state se află într-o perioadă emergentă: statele respective doresc să se afirme pe plan mondial, în special cele din Africa”.

„BRICS este un grup divers de națiuni”, a spus Cyril Ramaphosa, președintele sud-african. „Este un parteneriat egal de țări care au opinii diferite, dar o viziune comună pentru o lume mai bună. Cei cinci membri BRICS am ajuns la un acord asupra principiilor directoare, standardelor, criteriilor și procedurilor procesului de extindere BRICS” a continuat acesta într-o postare pe platforma socială X.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?

Deși extinderea blocului e cel mai dezbătut subiect în ceea ce privește ordinea mondială, Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt pe lista țărilor pregătite să adere anul viitor. Această expansiune reprezintă o „victorie” pentru Xi Jinping, președintele Chinei, care așteaptă extinderea grupului de mai bine de 10 ani.

Flavius Caba Maria e de părere că „dacă analizăm dinamica din estul Asiei sau Asia Centrală, aceasta e o putere în creștere,  o putere emergentă, care tinde a veni în completarea celor trei mari puteri pe care le avem actualmente: SUA, China și Rusia”.

Peste 40 de țări au și-au exprimat interesul față de aderarea la alianța politică, iar 23 au trimis cereri oficiale.  Alte țări africane importanțe, cum ar fi Nigeria și Ghana, și-au exprimat interesul informal. Această ediție a Summit-ului BRICS, organizat pe continentul African, este de asemenea destinate parteneriatelor pentru dezvoltare reciprocă, a mai adăugat expertul în Orientul Mijlociu.

BRICS este un grup de economii emergente care cuprinde 40% din populația lumii, 31% din PIB și mai mult de 26% din suprafața pământului mondial. „Mesajul transmis de către statele membre spune că ordinea internațională care a fost stabilită după 1945 a devenit învechită. Ei nu apar ca o contestare anti occidentală ci drept o necesitate de renegociere a acestui raport de guvernanță globală”, a completat Flavius Caba Maria la ȘTIU.