• Fiecare om ar trebui să poată vedea cel puţin 3 arbori atunci când se uită pe fereastră.
  • Este bine ca orice zonă a unui oraş să fie umbrită în proporţie de minim 30%.
  • Parcul sau spaţiul verde să fie la mai puţin de 300 de metri de casă.

Poți verifica acum, cu ajutorul unei hărţi online, în ce măsură zona din București în care trăiești respectă regula 3-30-300: 3 arbori în fața ferestrei, arie cu 30% umbră și spațiu verde la mai puțin de 300 de metri de casă.

Este vorba despre un principiu propus în 2021 de expertul olandez în silvicultură Cecil Konijnendijk, care a promovat această regulă pentru a sublinia importanţa naturii în mediul urban. Harta poate fi consultată la adresa: https://dianaculescu.ro/3-30-300/#13/44.4335/26.1057.

„Fiecare persoană ar trebui să poată vedea cel puţin trei arbori atunci când se uită pe fereastră acasă, la serviciu sau la şcoală. Arborii ne ajută să respirăm aer curat şi ne fac să ne simţim mai bine. Este bine ca orice zonă a unui oraş să fie umbrită în proporţie de minim 30% prin umbra arborilor maturi pentru a asigura un microclimat adecvat, pentru a creşte astfel calitatea mediului urban şi pentru a genera un cadru de viaţă sănătos şi plăcut. Orice locuitor ar trebui să aibă un parc sau un spaţiu verde pentru destindere şi agrement la mai puţin de 300 de metri de casă. Asta înseamnă să poţi ajunge acolo mergând pe jos în 5-10 minute, ca să socializezi, să te joci, să faci sport sau să te relaxezi”, a scris Diana Culescu pe pagina sa de Facebook.

Recomandări

SUA AJUTĂ ISRAELUL
ORBAN VS. LEYEN
STARSHIP FLIGHT 5 MISSION
CE E ÎN TREND?
CINE TE ÎNVAȚĂ SĂ ASCULȚI?
CEI 2 S: SEX&SPORT

Datele 3-30-300 pentru Bucureşti valorează 8.700 de euro, fără a pune la socoteală timpul de lucru pentru prelucrarea datelor şi pregătirea lor pentru adăugarea pe site-ul web. Harta nu oferă soluţii, ci „furnizează date de bază pentru a fundamenta intervenţiile, proiectele şi politicile viitoare referitoare la dezvoltarea reţelei de spaţii verzi” din mediul urban.

Citește și