• Bucureștiul este sub limita setată de OMS la spații verzi
  • În ultimii 25 de ani, suprafața spațiilor vezi s-a redus cu 7%
  • În schimb, în Europa, media a crescut cu 38%

București, oraș beton! Asta spune Comisia Europeană despre capitala României. Nu te grăbi să crezi că e de bine.

Bucureștiul a mai bătut un record negativ. A ajuns capitala europeană cu cea mai mică suprafață verde pe cap de locuitor. La jumătate față de vecinii bulgari și unguri și cu de 6 ori mai puține spații verzi decât orașele suedezilor. Vestea și mai proastă este că, în ultimii 25 de ani, suprafața spațiilor verzi a scăzut, în loc să crească.

În cifre, situația stă așa. Bucureștiul are 7.1 metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor al său. În timp ce Sofia are peste 14, iar Budapesta peste 16. Praga și Stockholm sunt campioanele la parcuri, vegetație și aer curat.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Cei 7.1 metri pătrați de spațiu verde pe care îi are un bucureștean sunt cu mult mai puțin decât limita setată de OMS – 26 de metri; dar și în opoziție cu ce spune însăși Constituția României.

„Statul recunoște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic” – articolul 35, Constituția României. În acest timp, Nicușor Dan așteaptă banii din PNRR.

„Cel mai mare proiect este Plămâni Verzi pentru București. Vizează amenajarea a numeroase spații verzi și a zonelor Parcul Văcărești sau Lacul Morii”, spune primarul. Dar în România se poate și mai rău. Cluj Napoca, Constanța, Botoșani sau Galați au chiar mai puține spații verzi pe cap de locuitor decât capitala țării.