• Medicii trebuie să se testeze la 7 zile cu PCR sau la 3 zile cu teste antigen.
  • Măsura se aplică în unitățile care tratează pacienți infectați cu tulpina Delta.
  • Conducerea unității are obligația să verifice rezultatele testării.
  • Reprezentanții SANITAS spun că măsura încalcă dreptul la muncă.

Personalul medical care nu s-a vaccinat trebuie să se testeze săptămânal cu test PCR sau la trei zile cu teste antigen. Măsura se aplică în unitățile care tratează pacienți infectați cu tulpina Delta și acolo unde incidența cazurilor e peste 1,5 la mia de locuitori. Autoritățile vor să izoleze cazurile descoperite pentru a combate răspândirea comunitară.

„Atunci când vrem să facem lucrul ăsta, avem în principal în gând pacientul care și el are drepturi și are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Reprezentanții SANITAS spun însă că decizia discriminează personalul medical și le încalcă drepturile.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE

„Suntem pro vaccinare, dar această măsură contravine tuturor normelor europene, tuturor normelor aflate în vigoare în România. Practic, încalcă dreptul la muncă. Nu putem accepta, pentru că avem colegi care chiar dacă și-au dorit vaccinarea, au crezut în vaccinare, după prima doză au avut reacții adverse, li s-a făcut foarte rău și nu au putut să facă următoarea doză”, a spus Viorel Hușan, lider SANITAS București.

Sindicatele se gândesc chiar să atace decizia în instanță. Mai spun că au strâns deja și semnături pentru asta.

„Zeci, sute de semnături din unitățile sanitare unde nu sunt de acord cu această măsură și au zis că nu vor intra la muncă, să vedem cu cine va munci la unitatea unde ei nu vor fi primiți la spital”, a adăugat Viorel Hușan.