- Ministrul Muncii Marius Budăi a vorbit miercuri în faţa sindicaliştilor de la Blocul Naţional Sindical, care protestează în Piaţa Victoriei.
- Marius Budăi spune că de săptămâna viitoare va începe implementarea unor măsuri în vederea protejării persoanelor vulnerabile.
- Sindicaliştii de la BNS cer adoptarea unor măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice şi sociale ale războiului din Ucraina.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, i-a invitat miercuri pe reprezentanţii sindicatelor să fie parteneri în implementarea reformelor din PNRR.
„Să ne asigurăm împreună că reforma legii salarizării, reforma legii pensiilor nu vor duce la sărăcirea cetăţenilor români”, a spus ministrul la mitingul BNS.
Ministrul Muncii Marius Budăi a vorbit miercuri în faţa sindicaliştilor de la Blocul Naţional Sindical, care protestează în Piaţa Victoriei.
„Fac aici apel la toate sindicatele, la toate patronatele, dacă am fost cu toţii excluşi din negocierea PNRR, vă invit acum să fiţi parteneri în implementarea reformelor din PNRR, să ne asigurăm împreună că reforma legii salarizării, reforma legii pensiilor nu vor duce la sărăcirea cetăţenilor români”, a spus ministrul.
Marius Budăi spune că de săptămâna viitoare va începe implementarea unor măsuri în vederea protejării persoanelor vulnerabile.
„Suntem aici ca împreună, prin dialog social, să rezolvăm ceea ce dumneavoastră reclamaţi şi reclamaţi pe bună dreptate. Începând de săptămâna viitoare vom implementa câteva măsuri care să vină în primul şi în primul rând în sprijinul categoriilor vulnerabile. Vă vom invita la dialog pentru implementarea finală”, a adăugat ministrul.
Ce vor să obțină sindicaliștii prin protest?
Sindicaliştii de la BNS cer adoptarea unor măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice şi sociale ale războiului din Ucraina, măsuri pentru securitatea energetică şi alimentară a României, precum şi reluarea aplicării Legii-cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
De asemenea, sindicaliştii cer încheierea unui pact naţional pentru industria de apărare care să conţină măsuri concrete pentru relansarea acestui sector, precum şi pentru a limita presiunea resimţită de populaţie de costurile de finanţare pentru dotarea Armatei.
„Cerem modificarea în regim de urgenţă a Legii nr. 62/2011 a dialogului social astfel încât să ne putem exercita fără îngrădiri, drepturile fundamentale la organizare, negociere şi grevă, aşa cum sunt prevăzute în Constituţia României. Vrem negocieri colective la nivel naţional şi sectorial! Cerem dreptul de a negocia pentru federaţiile reprezentative la nivel de unitate fără impunerea reprezentanţilor salariaţilor ca parte la negocierea colectivă!”, au mai transmis reprezentanţii BNS.