- Premierul României, Nicolae Ciuca, a subliniat că suntem cu toții conștienți de influența nocivă a Rusiei în regiune.
- De aceea, cei patru prim-miniștri au decis să răspundă prin consolidarea rezilienței în regiune, ceea ce include contracararea știrilor false, creșterea independenței energetice și o mai mare cooperare între ei.
- Reuniunea s-a axat pe eradicarea corupției, iar sentimentul comun între liderii politici a fost acela că doar prin cooperare putem face față acestei crize.
În cadrul unei reuniuni la Sofia, prim-miniștrii României, Bulgariei, Muntenegrului și Macedoniei de Nord au discutat despre importanța furnizării de gaze naturale lichefiate din Turcia și Grecia, utilizarea alternativă a conductelor existente prin inversarea fluxului de gaze dinspre sud, precum și despre construirea de coridoare de transport în regiune.
Premierul României, Nicolae Ciuca, a subliniat că suntem cu toții conștienți de influența nocivă a Rusiei în regiune. De aceea, cei patru prim-miniștri au decis să răspundă prin consolidarea rezilienței în regiune, ceea ce include contracararea știrilor false, creșterea independenței energetice și o mai mare cooperare între ei.
„Acțiunea comună este esențială pentru rezolvarea conflictului, așa că eu și colegii mei am decis să fim fermi în orientarea noastră strategică față de NATO. Am discutat modalități de a contribui la consolidarea flancului estic. Țările noastre au deja experiență în cooperarea regională în domeniul apărării, iar acest lucru poate fi util. Nu există nicio îndoială că Rusia este cea mai mare amenințare pentru regiune. Avem nevoie de o protecție mai serioasă pentru a preveni acțiunile sale viitoare”, a declarat Nicolae Ciuca, prim-ministrul României.
Reuniunea s-a axat pe eradicarea corupției, iar sentimentul comun între liderii politici a fost acela că doar prin cooperare putem face față acestei crize.
„Corupția locală este, în multe cazuri, un instrument folosit de Federația Rusă pentru a-și exercita influența în regiune. Oamenii corupți sunt adesea de interes străin. Acestea nu sunt doar subiecte de discuție, ci sarcini la care trebuie să continuăm să lucrăm.”, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov.
„Acesta este un nou început pentru noi, care ne va oferi ocazia de a începe să lucrăm cu adevărat la ceea ce este cu adevărat important – să vorbim mai puțin și să lucrăm mai mult – să lucrăm împreună, împreună.„, a spus prim-ministrul Muntenegrului, Zdravko Krivokapic.
Alte subiecte dezbătute de către prim-miniștrii statelor member NATO din Europa de Sud-Est vizează criza refugiaților, aprovizionarea cu cereale, ulei de floarea-soarelui și combustibil și reconstrucția post-conflict a Ucrainei. Urmează și alte întâlniri ale miniștrilor pe aceste subiecte.