• Activele aparţinând unor persoane fizice din Rusia şi Belarus confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru efortul masiv de reconstrucţie postbelică a ţării, a declarat ministrul de Finanţe Serhiy Marchenko, citat de Reuters.
  • Oficialii ucraineni spun că guvernul ţării va trebui să cheltuiască aproximativ 38 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie numai în 2023.
  • Costurile totale de reconstrucţie au fost estimate la 750 de miliarde de dolari.

Guvernul a îngheţat active ale cetăţenilor ruşi şi belaruşi din Ucraina în valoare de aproximativ 44 de miliarde de grivne (1,21 miliarde de dolari) de la începutul invaziei Moscovei, la 24 februarie, potrivit Biroului de Securitate Economică, o agenţie de stat.

„În prezent, căutăm resursele necesare pentru redresarea (noastră) vitală”, a declarat Marchenko pentru postul public de televiziune ucrainean Suspilne, evocând crearea unui fond special de lichidare ca fiind una dintre sursele bugetare pentru reconstrucţie.

„Banii confiscaţi pe teritoriul Ucrainei de la cetăţeni ruşi şi belaruşi pot fi incluşi în acest fond”, a adăugat el, fără a da detalii.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Uniunea Europeană analizează, de asemenea, utilizarea activelor ruseşti îngheţate în cadrul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei în reconstrucţia postbelică a Ucrainei, a declarat şeful Consiliului European, Charles Michel, la un summit UE de săptămâna trecută.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a declarat că acestea se ridică la aproximativ 300 de miliarde de euro, deşi Berlinul şi alţii au avertizat că confiscarea efectivă a activelor ar putea fi ilegală.

Moscova a declarat joi că va riposta dacă UE va trece la confiscarea activelor aparţinând statului rus sau cetăţenilor săi. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că orice astfel de mişcare ar fi un „furt”.