• Sebastian Burduja a sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
  • Un videoclip deepfake cu imaginea și vocea acestuia a fost distribuit pe rețelele sociale.
  • Infracțiunile cu care DIICOT a fost sesizat includ înșelăciune, fraudă informatică, fals informatic și comunicare de informații false.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), solicitând luarea măsurilor legale necesare, după ce un videoclip deepfake cu imaginea și vocea acestuia a fost distribuit pe rețelele sociale, transmite Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă. Infracțiunile cu care DIICOT a fost sesizat includ înșelăciune, fraudă informatică, fals informatic și comunicare de informații false, fapte care aduc atingere nu doar reputației ministrului Energiei, ci și încrederii cetățenilor în instituțiile statului și pot avea implicații serioase asupra securității naționale.

„Recent, în spațiul public au apărut două materiale de dezinformare implicând utilizarea ilegală și manipulată a imaginii și declarațiilor Ministrului Energiei, Sebastian-Ioan Burduja. Unul dintre acestea este un videoclip de tip deepfake, iar celălalt un articol de tip fake news, ambele susținând în mod fals promovarea de către ministrul Energiei a unei platforme investiționale create de două companii, cu promisiunea unor câștiguri financiare pentru cetățeni. Aceste materiale nu numai că utilizează ilegal vocea și imaginea ministrului Energiei, dar încorporează și linkuri cu parametri de urmărire UTM (Urchin Tracking Module), care prezintă potențiale amenințări cibernetice”, se spune în comunicatul Ministerului Energiei.

„Reiterăm angajamentul ferm al ministrului Energiei pentru promovarea legislaţiei care să atribuie unor autorităţi responsabile competenţa de a interveni rapid şi eficient pentru eliminarea conţinutului de tip deepfake şi fake news de pe internet, cu respectarea deplină a tuturor garanţiilor constituţionale privind libertatea de exprimare şi dreptul de a contesta măsurile în instanţă”, se mai precizează în comunicat.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Citește și