• Confruntarea dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas, în Fâșia Gaza, a încetat în noaptea de joi spre vineri. Armistițiul a intrat în vigoare la ora 02:00.
  • Cabinetul de securitate al prim-ministrului Benjamin Netanyahu a aprobat încetarea reciprocă a confruntărilor armate între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, în Fâşia Gaza, fără „nicio condiție prealabilă”
  • Acordul vine după 11 zile de conflicte armate
  • Armistițiul a fost propus de Egipt 
  • Egiptul, Qatarul și ONU au jucat un rol important în negocierile de încetare a focurilor armate dintre Israel și gruparea Hamas în Fâșia Gaza

UPDATE 08:27 Confruntarea dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas, în Fâșia Gaza, a încetat în noaptea de joi spre vineri. Armistițiul a intrat în vigoare la ora 02:00

Israelul și gruparea Hamas au anunțat o încetare a focului, după 11 zile de conflict ce s-au soldat cu cel puțin 227 de persoane decedate în Gaza și 12 în Israel.

Hamas și alte grupuri militante încorporate în zone rezidențiale au lansat peste 4.000 de rachete asupra orașelor israeliene.

Biroul primului ministru a declarat că Israelul a acceptat propunerea venită din partea Egiptului. Hamas a urmat exemplul la scurt timp și a spus că va onora acordul.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

În 2014 a avut loc un alt conflict, de 50 de zile, după care nu a rezultat niciun câștigător.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a ținut o declarație de presă după anunțul de încetare al focului între Gaza și Israel.

„Consider că palestinienii și israelieni merită să trăiască în mod egal în siguranță și să se bucure în mod egal de libertate, prosperitate și democrație. Administrația mea va continua cu o diplomație deplină și de încredere până la final. Cred că avem o adevărată oportunitate să progresăm și vom lucra pentru aceasta”, a spus Joe Biden.

Atacurile aeriene au zguduit joi târziu Fâșia Gaza, chiar înainte ca Israelul și Hamas să anunțe încetarea focului. Un membru al Cabinetului de Securitate a declarat că încetarea focului a intrat în vigoare în această noapte la ora 2:00. Acordul va închide cea mai grea rundă de lupte dusă între Israel și Fâșia Gaza.

Update 23:35. Dennis Ross, un fost trimis din partea SUA în Orientul Mijlociu: „Dacă gruparea Hamas are în continuare rachete, nu poate fi vorba decât despre un armistițiu pe termen scurt”.

Update 23:24. Încetarea conflictului, anunțată de Israel, înseamnă o „victorie” pentru poporul palestinian și o înfrângere pentru premierul Benjamin Netanyahu, a declarat un oficial al Hamas agenției Associated Press. Militanții Hamas vor rămâne în alertă până când se vor afla toate detaliile referitoare la armistițiu.

Update 23:09. Președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, a cerut două delegații de securitate în Israel și pe teritoriile palestiniene pentru a susține încetarea atacurilor.

Update 22:56. Armata israeliană a spus că sirenele de avertizare vor suna, indicând că rachetele au fost trase din Fâșia Gaza. Între timp, presa palestiniană a raportat noi atacuri aeriene în teritoriu.

Update 22:44. Cabinetul israelian a confirmat decizia de a aproba încetarea conflictelor, însă nu a fost încă stabilit momentul pentru când acordul va intra în vigoare. Armistițiul va intra în vigoare la „o oră care va fi convenită ulterior”.

Update 22:29. Încetarea conflictelor armate, aprobată de cabinetul de securitate al Israelului, va intra în vigoare la ora locală 02:00 (23:00 GMT), care se va întâmpla în aproximativ trei ore și jumătate, anunță BBC.

Cabinetul israelian de Securitate s-a reunit joi seara pentru a discuta despre un posibil armistiţiu, după 11 zile de confruntări armate între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, în Fâşia Gaza.

Declarația completă

Cabinetul de securitate s-a întrunit în această seară și a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor funcționarilor de securitate de a lua în calcul inițiativa Egiptului pentru încetarea reciprocă și necondiționată a conflictelor armate, acord care va intra în vigoare la o dată comunicată ulterior. Șeful de stat Major, eșalonul militar și șeful GSS au analizat în fața miniștrilor marile realizări ale Israelului în campanie, dintre care unele au fost fără precedent. Eșalonul politic subliniază că realitatea de pe teren va determina continuarea campaniei.

Aproximativ 240 de oameni au fost ucişi în Gaza şi Israel

Ministerul Sănătății din Palestina a transmis că cel puţin 227 de oameni, inclusiv mai mult de o sută de femei şi copii, au fost ucişi în Gaza. În Israel, 12 persoane, printre care și copii, au murit în urma atacurilor venite din partea Hamas. 4.000 de rachete au fost lansate spre teritoriul israelian de către militanţii din Gaza.

Joe Biden a condamnat atacul Hamas asupra Israelului

Preşedintele Statului Palestinian Mahmoud Abbas a primit sâmbătă un apel telefonic „important” de la Joe Biden, a declarat purtătorul lui de cuvânt, potrivit Reuters.

Prima discuţie între cei doi lideri din momentul în care Joe Biden a fost numit preşedintele Statelor Unite vine în contextul conflictului din Israel.

Tot sâmbătă, Joe Biden l-a sunat şi pe Benjamin Netanyahu, prim-ministrul din Israel, după ce, în aceeaşi zi, armata israeliană a bombardat un bloc turn în care se afla şi redacţia Associated Press.

„Preşedintele şi-a reafirmat sprijinul ferm pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete din partea Hamas şi a altor grupări teroriste din Gaza. El a condamnat aceste atacuri împotriva oraşelor din Israel. Preşedintele şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa şi securitatea jurnaliştilor şi a cerut să le fie asigurată protecţia.

ONU a cerut ca atacurile să înceteze

ONU cere ca atacul să înceteze, din respect pentru sărbătoarea musulmană care a marcat sfârșitul Ramadanului.

„Din respect pentru sărbătoarea Eid al-Fitr, fac apel la reducerea imediată a tensiunilor şi încetarea ostilităţilor între Fâşia Gaza şi Israel. Prea mulţi civili nevinovaţi au murit deja. Acest conflict nu poate decât să amplifice radicalizarea şi extremismul în întreaga regiune”, a transmis Antonio Guterres prin intermediul Twitter, conform cotidianului The Guardian.