• Locul de înmormântare în masă, care conținea 440 de morminte, a fost descoperit după ce forțele ucrainene au recucerit Izium de sub controlul Kremlinului.
  • Președintele Volodimir Zelenski a fost fotografiat miercurea trecută, în orașul recent recucerit, ridicând steagul albastru și galben al țării sale în semn de triumf.
  • Zeci de persoane adăpostite într-un teatru au murit în urma unui raid aerian rusesc.

Rămășițele a doi copii se află printre cele 146 de cadavre exhumate dintr-un sit de înmormântare în masă din apropierea orașului Izium, în estul Ucrainei, potrivit unui oficial. Multe dintre victime sunt civili, iar unele dintre ele se tem că au fost torturate în timp ce suportau o moarte violentă, au declarat luni autoritățile.

Locul de înmormântare în masă, care conține 440 de morminte, a fost descoperit după ce orașul a fost eliberat de forțele ucrainene de sub controlul rusesc. orașul a fost recuperat în urma unei contraofensive în regiunea Harkov.

Guvernatorul din Harkov, Oleh Synehubov, a declarat că printre cadavrele din Izium se află și doi copii. „Există cadavre cu mâinile legate și urme de tortură. De asemenea, s-a constatat că persoanele decedate prezentau răni provocate de explozibili, schije și înjunghieri”, a adăugat el.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Experții criminaliști purtând costume de protecție albe și mănuși de cauciuc au petrecut zile întregi exhumând și identificând cu minuțiozitate cadavrele îngropate în morminte improvizate, marcate cu cruci de lemn fragile.

Președintele Volodimir Zelenski a fost fotografiat miercurea trecută, în orașul recent recucerit, ridicând steagul albastru și galben al țării sale în semn de triumf. În urma descoperirii locului de înmormântare, șeful de cabinet al lui Zelenski, Andriy Yermak, a catalogat Rusia drept o „țară criminală” și un „stat sponsor al terorismului”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile Ucrainei ca fiind o „minciună”.

În discursul său nocturn adresat națiunii joia trecută, Zelenski a declarat: „Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusă. Bucea, Mariupol și acum, din păcate, Izium. Rusia lasă moarte peste tot. Și trebuie să fie trasă la răspundere pentru asta. Lumea trebuie să ceară Rusiei să răspundă cu adevărat pentru acest război”.

Președintele american Joe Biden l-a catalogat anterior pe liderul rus Vladimir Putin drept „criminal de război” din cauza uciderilor de civili din Bucha, în afara capitalei Kiev. Unii au fost împușcați în cap cu mâinile legate la spate, potrivit oficialilor ucraineni.

Însă Moscova a negat categoric că ar fi responsabilă pentru masacru. Între timp, fotografii din Mariupol au dezvăluit modul în care orașul asediat a fost lăsat „complet devastat” după săptămâni de bombardamente neîncetate din partea trupelor de la Kremlin.

Zeci de persoane adăpostite într-un teatru au murit în urma unui raid aerian rusesc raportat – în ciuda faptului că clădirea era marcată cu cuvântul „copii” în încercarea de a descuraja un atac aerian.