• Nationalrat, camera inferioară a parlamentului din Austria, a supus la vot legea vaccinării obligatorii.
  • Marea majoritate a parlamentarilor a votat „pentru” această lege.
  • Bundesrat, adică camera statelor federale, va trebui probabil să aprobe legea vaccinării pe 3 februarie, dar asta este considerată o formalitate.

Nationalrat, camera inferioară a parlamentului din Austria, a supus la vot legea vaccinării obligatorii. Cu o mare majoritate, legea a trecut votul și va ajunge pe masa Bundesrat-ului, camera superioară.

Astfel, dintr-un total de 170 de parlamentari, 137 au votat „pentru”, în timp ce 33 au votat „împotriva”. 13 europarlamentari , dintr-un total de 183, nu au fost prezenți la vot.

Sistemul de Raportare Epidemiologică (EMS) a raportat joi 25.592 de noi infecții în Austria.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Cu excepția Vaticanului, Austria este prima țară din Europa care a in. Pentru a „îndulci” obligația de vaccinare, guvernul cheltuiește 1,4 miliarde de euro pentru o loterie și sisteme de stimulare.

Vizate de vaccinare obligatorie sunt 7,4 milioane de persoane din Austria, adică 83% din populație. În total, Austria are aproximativ 8,9 milioane de locuitori (de la 1 ianuarie 2021). 1,1 milioane de copii cu vârsta sub 14 ani ar fi fost scutiți de vaccinarea obligatorie.

În proiectul care a fost agreat acum între ÖVP, SPÖ, Verzii și NEOS, vaccinarea rămâne voluntară pentru 344.000 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani.

Potrivit cifrelor APA furnizate de Ministerul Sănătății, 5,8 milioane (78,5%) din cele 7,4 milioane de persoane care ar trebui să fie vaccinate au făcut deja această decizie voluntar. Restul (în jur de 1,6 milioane) fie nu au încă un certificat de vaccinare valabil, fie certificatul a expirat. Aceasta înseamnă că opt din zece persoane care trebuie vaccinate sunt deja vaccinate valid. Trebuie menționat, însă, că sute de mii de certificate vor expira în februarie – așa că cei afectați vor trebui să își facă doza de rapel până atunci.

Vaccinarea obligatorie ar trebui să se aplice tuturor cetățenilor care au cel puțin 18 ani. Se fac excepții pentru femeile însărcinate și pentru orice persoană care nu poate fi vaccinată din motive medicale. Cei care au trecut prin boală sunt scutiți de obligația de vaccinare până la 180 de zile după vindecare.

Încălcările obligației de vaccinare sunt supuse unor penalități, cum ar fi amenzi de până la 3.600 de euro. Bundesrat, adică camera statelor federale, va trebui probabil să aprobe legea vaccinării pe 3 februarie, dar asta este considerată o formalitate.