• OMS semnalează o creștere masivă a numărului de îmbolnăviri cu Sars-Cov-2, raportat în unele state europene în ultimele zile.
  • Șeful OMS spune că Omicron, desi văzut drept o variantă mai blândă, nu este o oboală ușoară și poate să afecteze multe vieți.
  • Pentru prima data de la începutul pandemiei, Germania a înregistrat miercuri peste 100.00 de infectări.

OMS semnalează creșterea masivă a cazurilor de COVID în unele state europene. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus a atras atenția asupra numărului mare de infectări înregistrat în ultimele zile în mai multe state din Europa.

Pe fondul înregistrării numerelor mari de îmbolnăviri cu Sars-Cov-2 din unele țări europene, OMS avertizează în privința noii variante Omicron.

„Nu faceți nicio greșeală, Omicron provoacă spitalizări și decese și chiar și cazurile mai puțin grave inundă unitățile sanitare. Omicronul poate fi mai puțin sever, în medie, desigur, dar povestea conform căreia este o boală ușoară este înșelătoare, dăunează răspunsului general și costă mai multe vieți.”, a declarat șeful OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit unor declarații publicate marți de OMS.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În rândul statelor care au înregistrat mai multe cazuri în ultimele zile se numără Franța. Aceasta a raportat marți aproape o jumătate de milion de noi cazuri zilnice.

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, miercuri, în Germania, în decurs de 24 de ore, au fost înregistrate peste 100.000 de noi infecții, informează BBC.

Dr. Tedros a declarat în timpul unei conferințe de presă la sediul OMS, din Geneva, că varianta Omicron a dus la 18 milioane de noi infecții în întreaga lume în ultima săptămână.

„Numărul de decese rămâne stabil pentru moment, dar suntem îngrijorați de impactul pe care Omicron îl are asupra lucrătorilor din domeniul sănătății, deja epuizați și asupra sistemelor de sănătate supraîncărcate.”, a explicat șeful OMS.

OMS: Creștere masivă a numărului de cazuri zilnice în Europa

Situația îmbolnăvirilor cu Sars-Cov-2, la nivel european – Organizația Mondială a Sănătății, 18 ianuarie 2022

În Danemarca, oficialii au raportat marți un număr record de 33.493 de noi cazuri zilnice de COVID-19, în timp ce autoritățile sanitare din Italia au înregistrat 228.179 de noi infecții, în creștere de la 83.403 în ziua precedentă. În Germania, un număr record de 112.323 de cazuri noi a fost raportat miercuri, iar rata de incidență a cazurilor la 100.000 de persoane a urcat, de asemenea, la un nou maxim de 584,4 în ultima săptămână.

„Rămân deosebit de îngrijorat de multe țări care au rate scăzute de vaccinare, deoarece oamenii sunt de multe ori mai expuși riscului de îmbolnăvire gravă și de deces dacă nu sunt vaccinați.”, a spus liderul OMS, dr. Tedros.

Situația îmbolnăvirilor cu Sars-Cov-2, la nivel european – OMS, 18 ianuarie 2022

În România, conform datelor existente la nivelul CNCCI, în intervalul de 24 de ore au fost înregistrate 16.610 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate  58 decese, dintre care două anterioare.

Săptămâna viitoare, Consiliul Executiv al OMS, alcătuit din 34 de state membre, se va reuni pentru a discuta despre provocările din domeniul sănătății la nivel mondial.