• Republicanii din Camera Reprezentanților au fost sfătuiți să voteze în funcție de conștiința lor de către conducerea partidului, care nu s-a pronunțat împotriva proiectului de lege.
  • Președintele Comisiei juridice a Camerei, Jerrold Nadler, a sponsorizat proiectul de lege după ce dreptul federal la avort a fost anulat atunci când Curtea Supremă a anulat hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973.
  • Judecătorul Clarence Thomas a declarat că instanța ar trebui, de asemenea, să își reconsidere hotărârile anterioare care au garantat accesul la contracepție și dreptul la căsătoria homosexuală din 2015.

Camera Reprezentanților din Statele Unite a adoptat marți un proiect de lege care protejează drepturile la căsătoria homosexuală, după ce decizia Curții Supreme de a anula cauza Roe vs. Wade a pus în pericol precedente similare care protejau drepturile la relații între persoane de același sex și la contracepție.

Proiectul de lege, care a trecut de camera controlată de democrați cu un vot de 267-157, cu sprijinul a 47 de republicani, stabilește protecții federale pentru căsătoriile gay și interzice oricui să nege validitatea unei căsătorii pe baza rasei sau sexului cuplului.

Acesta va merge acum la Senat pentru vot, unde se confruntă cu șanse neclare în camera divizată în mod egal. Republicanii din Camera Reprezentanților au fost sfătuiți să voteze în funcție de conștiința lor de către conducerea partidului, care nu s-a pronunțat împotriva proiectului de lege.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Într-o opinie concurentă, judecătorul Clarence Thomas a declarat că instanța ar trebui, de asemenea, să își reconsidere hotărârile anterioare care au garantat accesul la contracepție și dreptul la căsătoria homosexuală din 2015, deoarece acestea s-au bazat pe aceleași argumente juridice ca și Roe.Unii republicani din Congres au reluat argumentele lui Thomas. Senatorul republican Ted Cruz a declarat sâmbătă că Înalta Curte a greșit în mod clar în stabilirea unui drept federal la căsătoria gay.

Democrații au susținut că Congresul trebuie să înscrie dreptul la căsătoria gay în legislația federală în cazul în care instanța își revizuiește hotărârile din trecut. Drepturile și libertățile pe care am ajuns să le prețuim vor dispărea într-un nor de ideologie radicală și de raționamente juridice dubioase, a declarat Nadler într-o declarație de luni.

Conform proiectului de lege al Camerei, statele ar putea în continuare să restricționeze căsătoria gay în cazul în care Curtea Supremă își anulează hotărârea anterioară. Aceste state ar fi obligate să recunoască căsătoriile care au avut loc în statele în care acestea rămân legale.

Camera va vota joi un proiect de lege pentru a garanta accesul la nivel național la contracepție, un alt drept pe care Thomas a sugerat Curții să îl revizuiască. Democrații speră ca aceste proiecte de lege să atragă un contrast față de republicani înainte de alegerile de la mijlocul mandatului din 8 noiembrie, în care inflația în creștere pune în discuție menținerea majorității democraților în Cameră și Senat.