• Unii oficiali au crezut că ar fi fost mai ușor de justificat o vizită în aprilie deoarece aceasta a avut loc imediat după începerea invaziei Rusiei în Ucraina.
  • Luna aceasta, China a trimis avioane de luptă peste linia mediană a strâmtorii Taiwan.
  • Vestea vizitei din august a lui Pelosi vine după ce China a cerut luni Statelor Unite să anuleze imediat o potențială vânzare de asistență tehnică militară către Taiwan în valoare estimată la 108 milioane de dolari.

Guvernul Chinei a avertizat marți că va lua măsuri de forță dacă președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, după ce Financial Times a a afirmat că aceasta va merge luna viitoare pe insula revendicată de China.

Pelosi și delegația sa vor vizita, de asemenea, Indonezia, Japonia, Malaezia și Singapore și vor petrece timp în Hawaii, la sediul comandamentului american Indo-Pacific, a adăugat ziarul, citând persoane familiare cu acest subiect. Biroul ei și Departamentul de Stat al SUA nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Ministerul taiwanez de Externe a declarat că nu a primit informații relevante despre nicio vizită.

Vizita liderului democrat în Taiwan fusese amânată din aprilie, după ce aceasta a fost testată pozitiv pentru COVID-19. La vremea respectivă, China a declarat că o astfel de vizită ar afecta grav relațiile dintre China și SUA.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Vorbind la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că orice vizită a lui Pelosi ar submina grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei.

Dacă partea americană se agață cu încăpățânare de acest curs, China va lua cu siguranță măsuri ferme și energice pentru a-și apăra cu fermitate suveranitatea națională și integritatea teritorială, a spus el. Statele Unite trebuie să fie pe deplin responsabile pentru toate consecințele cauzate de acest lucru.

Taiwanul se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea Chinei, care consideră insula guvernată democratic ca fiind propriul său teritoriu. Problema este un iritant constant în legăturile dintre Beijing și Washington. cu toate acestea, Taiwanul a fost încurajat de sprijinul continuu oferit de administrația Biden, care a vorbit în mod repetat despre angajamentul său solid ca o stâncă față de insulă.

Pelosi, un critic de lungă durată al Chinei, a avut o întâlnire online cu vicepreședintele taiwanez William Lai în ianuarie, în timp ce acesta își încheia o vizită în Statele Unite și Honduras. Casa Albă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această călătorie, a precizat Financial Times.