• Revendicările maritime ilegale și radicale din Marea Chinei de Sud reprezintă o amenințare serioasă la adresa libertății mărilor.
  • Distrugătorul a ieșit apoi din revendicarea excesivă și a continuat operațiunile în Marea Chinei de Sud.
  • Navele tuturor statelor, inclusiv navele lor de război, se bucură de dreptul de trecere nevinovată prin marea teritorială.

O operațiune de Freedom of Navigation Operation a marinei americane în apropierea Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud a atras miercuri o reacție puternică din partea oficialilor militari chinezi, care au declarat că nava de război americană a pătruns ilegal în apele sale.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare (PLA), ale cărei zone de responsabilitate includ Marea Chinei de Sud, a declarat într-un comunicat de presă că acest comandament a organizat forțe aeriene, navale pentru a urmări și avertiza distrugătorul USS Benfold care a intrat ilegal în apele teritoriale chineze în largul Insulelor Xisha.

Xisha este numele chinezesc al arhipelagului Paracel, revendicat de China, Vietnam și Taiwan, dar aflat în întregime sub control chinez. Între timp, Flota a 7-a a Marinei SUA a emis o declarație în care afirmă că distrugătorul său de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Benfold (DDG 65) și-a afirmat drepturile și libertățile de navigație în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Paracel, în conformitate cu dreptul internațional.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?

Distrugătorul a ieșit apoi din revendicarea excesivă și a continuat operațiunile în Marea Chinei de Sud, potrivit declarației, care precizează că SUA contestă revendicările maritime excesive din întreaga lume, indiferent de identitatea solicitantului.

Revendicările maritime ilegale și radicale din Marea Chinei de Sud reprezintă o amenințare serioasă la adresa libertății mărilor, inclusiv a libertăților de navigație și de survolare, a comerțului liber și a comerțului neîngrădit, precum și a libertății oportunităților economice pentru națiunile de pe litoralul Mării Chinei de Sud, a declarat Flota a 7-a.

În conformitate cu dreptul internațional, așa cum se reflectă în Convenția privind dreptul mării, navele tuturor statelor, inclusiv navele lor de război, se bucură de dreptul de trecere nevinovată prin marea teritorială, a precizat aceasta.