• Camera Deputaților a votat joi un proiect de lege care ar garanta accesul la contracepție prin protejarea dreptului de a cumpăra și de a folosi contraceptive fără restricții guvernamentale.
  • 228 de aleși, toți democrați și opt republicani, au susținut adoptarea acestui proiect de lege. 195 de republicani s-au opus.
  • Democrații sunt îngrijorați de faptul că drepturi precum căsătoriile gay și controlul nașterilor ar putea fi anulate de Curtea Supremă.

Camera Reprezentanților a adoptat joi un proiect de lege pentru a apăra accesul la contracepție pe întreg teritoriul Statelor Unite, o măsură motivată de temerile că ar putea face obiectul unei revizuiri a Curții Supremă la fel ca în cazul deciziei privind avortul, potrivit Reuters și CNN.

228 de aleși, toți democrați și opt republicani, au susținut adoptarea acestui proiect de lege. 195 de republicani s-au opus.

Textul riscă acum să se poticnească în Senat, unde zece senatori republicani din 50 ar trebui să voteze alături de democrați, ceea ce pare puțin probabil având în vedere tensiunile dintre cele două partide.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În termeni concreți, aceasta consacră în legislația federală dreptul la contraceptive autorizate de autoritățile sanitare, inclusiv pilula de a doua zi, atacată de cei mai radicali opozanți ai avortului.

De asemenea, aceasta protejează profesioniștii din domeniul sănătății care prescriu pilule și DIU.

Aceasta a fost introdusă de urgență după decizia Curții Supreme de Justiție din 24 iunie care garantase timp de aproape 50 de ani accesul la avort.

Contracepția și căsătoria între persoane de același sex, ar putea fi revizuite

Într-un argument scris în sprijinul hotărârii, judecătorul conservator Clarence Thomas a susținut că alte drepturi, inclusiv contracepția și căsătoria între persoane de același sex, ar putea fi revizuite.

Deși această poziție nu pare să fie împărtășită de majoritatea colegilor săi, ea a provocat o îngrijorare considerabilă în stânga americană.

Politicienii democrați, nerăbdători să se distingă de colegii lor republicani înainte de alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie, și-au multiplicat de atunci inițiativele legislative.

Camera, pe care o controlează, a adoptat săptămâna trecută două proiecte de lege pentru a garanta accesul la avort, iar marți un altul privind căsătoriile între homosexuali. Trecerea lor prin Senat pare foarte dificilă.